Skip to main content

Milivoj Bešlin o rehabilitaciji Kalabića: „Piše se istorija današnje Srbije“

Vojvodina 04. јун 2023.
2 min čitanja

"Današnja Srbija se odrekla vlastitog antifašizma i doborovljno se indentifikovala sa kolaboracijom, samo zato jer je bila nacionalistička"

Ovakvim odlukama današnje pravosuđe ne piše novu istoriju Drugog svetskog rata, već istoriju današnje Srbije gde je moguće da se fašistički ratni zločinci oslobađaju, kaže sagovornik N1, istoričar Milivoj Bešlin.

Odluku Apelacionog suda u Beogradu kojom je potvrđeno ranije rešenje Višeg suda u Valjevu, čime je konačno usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, jedne od vodećih ličnosti u pokretu Dragoljuba Mihailovića, istoričar Milivoj Bešlin vidi kao očekivanu jer je isti sudija već doneo odluku o rehabilitaciji u prvom stepenu.

„Namerno kažem odluka, a ne presuda jer je politička i ideološka. Sudija je pratio svoja ideološka i politička uverenja, dok je sudijska bacio pod noge. Osim toga, Zakon o rehabilitaciji je katastrofalan“.

On ističe da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji gde se kvislinzi i ratni zločinci koji su bili u službi nemačkog okupacionog aparata u Srbiji – rehabilituju.

„Čitava domaća kolaboracija je rehabilitovana. Neki sudski, neki politički, neki u nauci. Na ovaj način razoreni su antifašistički temelji na kome je počivala Jugoslavija. Današnja Srbija se odrekla vlastitog antifašizma i doborovljno se indentifikovala sa kolaboracijom, samo zato jer je bila nacionalistička“, smatra Bešlin.

Krenuti od pravih žrtava

Bešlin kaže da se zaista htelo ići na ispravljanje nepravdi, krenuli bi od samih žrtava represije posle 1944. i 1945. godine. Međutim, kako ističe, oni uglavnom nisu u fokusu, niti su učestvovali u ratu i ubijanju.

„Umesto toga, rehabilituju se oni koji su osuđeni za ratne zločine i izdaju zemlje. Takvi ljudu kvislinzi su četnici, nedićevci, ljotićevci. Oni su potrebni nacionalistčkoj ideologiji kao žrtve, a i da bi se umanjili zločini“.

Bešlin navodi da su i on i njegove kolege istoričari duboko svesni štetnosti ovakvog zakonskog rešenja i ovakve prakse koje desničarske sudije donose.

Ipak, ističe da postoje časni delovi sudstva. U Valjevu tužiteljka Draga Marković nije htela da pristane na ovu presudu i žalila se kao tužiteljka.

„Mi kao istoričari nismo obavezni prema odlukama pravosuđa. Aktuelno je revizinonističko pravosuđe. Oni neće napisati novu istoriju Drugog svetskog rata. Varaju se. Današnje pravosuđe piše istoriju današnje Srbije gde je moguće da se fašistički ratni zločinci oslobađaju. Nemam obavezu prema ovoj skandaloznoj odluci“.

Revizija je krenula od demokrata

Iako desnica ne baštini obavezno nasleđa fašizma, u Srbiji smo veoma malo videli iz tog desnog spektra kada je u pitanju protivljenje ovim praksama.

„Ili su ćutali ili podržavali. Podsećam da je Zakon donet u vreme prethodne vlasti Demokratske stranke. Politika Borisa Tadića bila je revizionistička i u službi falsifikovanja istorije. Čak je i današnji Aleksandar Vučić svojevremeno rekao da zakon nije dobar, ali ga nije promenio“, zaključio je Bešlin.

(N1, foto: Gradski portal)