Skip to main content

Milan Jovanović o odluci Apelacionog suda: Pravosuđe targetira novinare

Aktuelno 25. дец 2021.
2 min čitanja

“Živimo u zemlji bezakonja”, prvi je komentar novinara Milana Jovanovića na odluku Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, osuđenom na četiri godine i tri meseca zatvora, zbog toga što je podstrekavao paljenje njegove kuće.

“Nema teoretske šanse da bilo kakvu pravdu dobijemo od našeg pravosudnog sistema. Očigledno da je Dragoljub Simonović još uvek potreban aktelnoj vlasti za bavljenje prljavim poslovima i zato su ga sačuvali. Nisam nikakvu drugačiju odluku ni očekivao jer živimo u zemlji u kojoj vlada kriminal, mito, korupcija i nepotizam. Prema tome, kakva nam je vlast – takav nam je i pravosudni sistem”, rekao je Jovanović za Glas Amerike.

Osim Simonovića, na istu kaznu bio je osuđen i izvršilac Aleksandar Marinković – dok je Vladimir Mihailović kao posrednik osuđen na četiri godine zatvora.

Simonovića, nekadašnjeg visokopozicionoranog lokalnog funkcionera i člana vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića – kao odgovornog za taj zločin još pre sudskog postupka kao odgovornog označio je njegov stranački šef tokom obraćanja medijima januara 2019. – povodom Simonovićevog privođenja.

Tada je lider SNS poručio da partijska knjižica nikoga neće zaštiti od odgovornosti.

“Gora je nego Sicilija što je nekada bila. O kakvoj mi državi pričamo? U njoj ništa ne funkcioniše – tako da ne očekujem to ni za pravosudni sistem. Uzalud je u Srbiji tražiti pravdu. Pravda je slepa a funkcioneri i političari su ostali nedodirljiivi”, kaže Jovanović povodom ukidanja presude koju je Apelacioni sud obrazložio proceduralnim razlozima.

“Ne očekujem da će novo suđenje doneti bilo šta drugačije – jer je očigledno da smo mi novinari u ovoj zemlji svi targetirani. Ovim činom i pravosuđe targetira novinare. Ne bi me iznenadilo da vinovnici ovog čina budu čak i odlikovani ili im budu dodeljene medalje za to što su uradili. Ovo je poražavajuće za sve građane Srbije”, konstatuje Milan Jovanović.

Kaže da nije siguran hoće li učestvovati u novom sudskom postupku.

“Pomirio sam se sa sudbinom da od ovog postupka neće biti ništa – jedino mogu da se zahvalim novinarima koji su sve ovo vreme bili uz mene. Da koliko-toliko upristojim svoj život – da ne moram da budem beskućnik i da živim ispod mosta. Razmisliću da li ću se pojavljivati u nekim sudskim postupcima – jer džaba gubim vreme. A da budem iskren – godine su učinile svoje. Ne verujem da ću doživeti bilo kakvu pozitivnu odluku od našeg pravosudnog sistema”, zaključuje u razgovoru za Glas Amerike sedamdeset jednogodišnji novinar i bivši policajac.

Milan Jovanović bio je jedan od sagovornika dokumentarca “Hrabri – priča o novinarima u Srbiji” – koji je u jesen 2019. Glas Amerike snimao u Srbiji. Dvodelni serijal premijerno je emitovan upravo na godišnjicu paljenja kuće novinara Jovanovića u decembru 2018.

(Glas Amerike)