Skip to main content

Mihajlo Marković o koncesiji Horgoš-Požega

Info 02. мар 2008.
2 min čitanja

U javnosti se već duže najavljuje mogućnost da izgradnja autoputa Horgoš–Požega počne pre 31. marta, datuma koji je koncesionim ugovorom predviđen kao poslednji rok do kada je neophodno da izabrani koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju i da se reše imovinsko-pravni odnosi. Zastupnik Vlade Srbije u ovoj koncesiji, zamenik ministra za infrastrukturu Mihajlo Marković, izjavio je za naš list da je, zajedno s koncesionarom, finansijskim institucijama i bankama uveren u to da će svi na vreme završiti svoje obaveze, kako bi izgradnja autoputa počela na vreme.

Na naše pitanje kada se planira sastanak s predstavnicima vojvođanske vlasti na kojem bi se precizirali odštetni zahtevi Pokrajine zbog koncesije koja je data na već ranije izgrađeni autoput, Marković kaže da ne postoji nijedan pravni osnov za razgovor o naknadi štete, jer nju niko do sada nije mogao da utvrdi, iz prostog razloga što je nemoguće utvrditi da investiranje u izgradnju autoputa novca koji nije izdvojen iz budžeta može biti prikazano kao šteta.

– Koncesionar je u završnoj fazi finalizacije zatvaranja finansijske konstrukcije i definisanja dokumentacije koju će kao dokaz priložiti Vladi, a koja će kao koncedent biti na vreme o tome obaveštena – kaže Marković. – Eksproprijacija zemljišta je u toku i koncesionar će imati sve neophodne dozvole i prijave, kao i neometan ulazak na teren i otpočinjanje radova predviđenih dinamikom izgradnje za prvu godinu na deonici Novi Sad – Feketić.

Kreće s dva mesta
Saznajemo da će izgradnja najpre početi pripremnim radovima istovremeno na dve deonice: Novi Sad – Feketić na 37,6 kilometara i Obrenovac–Ub, dugačkoj 26,6 kilometara. Firme koje će biti angažovane kao podizvođači već su prijavljene, što se vidi iz ponude koncesionara i o čemu smo ranije pisali, i, kako Marković kaže, ne postoji mogućnost naknadnog izbora ili izmene bez saglasnosti koncedenta.

Međutim, za deonicu Subotica–Feketić u ovom trenutku raspolaže se sa 174 prethodna rešenja, s tim da nijedno još nije pravosnažno i nije isplaćena naknada. To se očekuje narednih meseci, a, kako objašnjava sagovornik, nema potrebe za žurbom jer se na tim delovima za koje se donose ova rešenja neće raditi ove godine. Reč je o zonama gde se planira proširenje petlji.
– Na deonici Ostružnica–Lajkovac do sada je uručeno 956 prethodnih rešenja u postupku izuzimanja zemljišta i donošenja pravosnažnih rešenja o izuzetosti zemljišta – kaže Marković. – U prvoj godini koncesionar je dinamikom radova predvideo završetak deonice Obrenovac–Ub, duge 26,6 kilometara. Prve rasprave u opštini Ub zakazane su za 6. mart, kada bi trebalo rešiti 350 predmeta i nema nagoveštaja o poteškoćama u realizaciji projekta.

R. Dautović, Dnevnik