Skip to main content

Kostreš: Tražiću izmenu gasnog sporazuma s Rusijom

Info 28. феб 2008.
3 min čitanja

NOVI SAD – Skupština Vojvodine će na sednici 17. ili 18. marta raspravljati o privatizaciji Naftne industrije Srbije i energetskom sporazumu s Rusijom, najavio je predsednik vojvođanskog parlamenta Bojan Kostreš na jučerašnjem okruglom stolu „Kuda ide naša nafta?“. Pored njega, na skupu su juče učestvovali bivši generalni direktor NIS-a Dimitrije Vukčević, bivši predsednik Upravnog odbora te kompanije Branislav Pomoriški, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Dragan Surdučki i novinar Dimitrije Boarov.

O NIS-u kao i o koncesiji

Kostreš je za GL objasnio kako očekuje da vojvođanska skupština usvoji zaključak sličan onom u slučaju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš–Požegano i da je predviđena privatizacija za Vojvodinu neprihvatljiva. On je dodao da niko nije protiv privatizacije NIS-a niti protiv Rusa kao potencijalnih partnera.

– Mi se protivimo tome da Vojvodina opet izvuče deblji kraj i da u finansijskom smislu bude oštećena. Dakle, ja ću sve ove materijale i zaključke predočiti šefovima poslaničkih grupa i lično zahtevati da se jedna ovakva tačka stavi na dnevni red. U mom predlogu zaključaka biće i promena sporazuma s Rusijom – rekao je Kostreš. On je naveo da se na ovom primeru pokazalo zašto Vojvođani nisu glasali za Ustav – pošto Vojvodina ne može sama odlučivati o svojoj imovini. Takođe, Kostreš je upozorio na to da će, za razliku od Bugara, s kojima će Rusija osnovati preduzeća sa po 50 odsto učešća, „Gasprom“ u NIS-u imati udeo od 51 odsto, što mu obezbeđuje 100 procenata upravljačkih prava, a gasovod će imati triput manji protok od onog u Bugarskoj.

Pomoriški: Izuzeti „Naftagas“ iz NIS-a

Nekadašnji predsednik Upravnog odbora NIS-a Branislav Pomoriški istakao je juče da podržava privatizaciju, pošto država, prema njegovim rečima, nije dobar privrednik. On navodi da ne bi trebalo da bude prihvaćena „Gaspromova“ ponuda od 400 miliona evra, pošto samo zgrada NIS-a u Novom Sadu vredi 100 miliona dolara, dodajući kako očekuje da je sporazum moguće promeniti u Narodnoj skupštini, pošto ga ona još nije ratifikovala. Pomoriški je juče istakao i da resursi ni u kom slučaju ne smeju biti prodati i predložio dva modela privatizacije Naftne industrije Srbije.

– Jedan od modela jeste da se izuzmu resursi, nalazišta i sva rudna bogatstva kojima firma raspolaže i da se daju u koncesiju. Prihode koji se ostvaruju od koncesije trebalo bi u određenoj srazmeri podeliti između pokrajine i opštine i to bi bio jedan ozbiljan razvojni resurs za budućnost. Drugi model jeste da se iz NIS-a izdvoji „Naftagas“, koji bi i dalje upravljao resursima – objasnio je Pomoriški. On je rekao i da bi se „Naftagas“ kasnije mogao privatizovati posebno sa svim postojećim resursima.

Vukčević: Bitno je da država funkcioniše

Bivši generalni direktor NIS-a Dimitrije Vukčević ocenio je juče da je najvažnije da država funkcioniše i da uredi sve odnose kako bi mogla naplatiti sve dažbine koje kompanija, po zakonu, mora da plati, te da bi u tom slučaju bilo svejedno ko je kupio NIS. On je podsetio da je, u vreme kad je bio direktor NIS-a, zatražio da ta kompanija plaća naftu „Naftagasu“, ali da to nije bilo moguće pošto su ostale organizacione jedinice NIS-a imale velike poslovne gubitke.

– Pristup u državi mora biti poslovni i država mora regulisati enormne zarade kompanija. Besmislica je da rudna renta iznosi tri procenta, kao što je besmislica da „Naftagasova“ nafta košta 23 dolara, dok ona iz Iraka košta 100 dolara po barelu – rekao je Vukčević. Novinar Dimitrije Boarov upozorio je na to da nije bilo ozbiljnih pregovora s Rusima, zbog čega bi čitav aranžman trebalo vratiti na početnu tačku pregovora.

– Ministarstvo za energetiku Republike Srbije, recimo, nije imalo nikakvu ulogu u tim pregovorima i ne znam postoji li neko u ovoj zemlji kome to liči na logičan potez – naveo je Boarov. On je upozorio i na to da će ruska kompanija još dve godine imati monopol na uvoz derivata, dodajući da se boji da će taj monopol biti veoma lako produžen, jer u Srbiji neće biti snage da se on ukine.

Surdučki: Vojvodina uopšte nije pitana!

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Dragan Surdučki istakao je na jučerašnjem okruglom stolu da niko iz pokrajinske administracije nije bio konsultovan u vezi sa sporazumom s Rusijom, koji je državna delegacija nedavno potpisala u Moskvi. „Niko nije konsultovao ni predsednika Skupštine Vojvodine, ni predsednika Izvršnog veća Vojvodine, a ni mene kao pokrajinskog sekretara za energetiku. Niko nas nije pitao šta mislimo o energetskom sporazumu i prodaji NIS-a ruskoj kompaniji“, rekao je Surdučki. On je podsetio da je to bilo neophodno, jer je sedište kompanije u Vojvodini, na čijoj se teritoriji nalaze i sva izvorišta nafte i gasa, kao i obe rafinerije.

Gradjanski list