Skip to main content

Da li će pokrajinski parlament otvoriti pitanje gasnog aranžmana s Rusijom

Info 02. мар 2008.
3 min čitanja

Da li bi gasni aranžman s Rusijom mogao ustalasati vojvođansku političku scenu u predstojećoj izbornoj kampanji? I dok je na republičkom nivou vlasti privatizacija nacionalne naftne kompanije predstavljena kao izvanredan posao za Srbiju, uz rezervu koju su tim povodom izneli minisitri iz G17 plus, u Pokrajini se najavljuje i preispitivanje tog aranžmana.

Tim povodom prekjuče je u Novom Sadu održan okrugli sto „Kuda ide naša nafta?“, na kojem predsednik vojvođanskog parlamenta Bojan Kostreš najavio da će se o prodaji NIS-a izjašnjavati Skupština Vojvodine, i to već sredinom marta. Kostreš je istakao da je privatizacija naftne kompanije „pitanje izuzetno važno za Vojvodinu“, navodeći da je vojvođanski „Naftagas“ činio 92 odsto NIS-a, kao i da su sva nalazišta nafte i gasa u Vojvodini, gde su smeštene i obe domaće rafinerije.

Za sada, međutim, nije izvesno kako bi mogao biti formulisan predlog koji bi se našao pred pokrajinskim poslanicima, dok je još manje izvesno da će iza te incijative stati sve stranke vladajuće koalicije u Banovini, koju čine Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Pokret “Snaga Srbije”.
U svakom slučaju, da postoji namera za pokretanje ove skupštinske rasprave potvrdila je našem listu i šefica poslaničke grupe LSV-a Maja Sedlarević, rekavši da se ta stranka, otkako je najavljena privatizacija NIS-a, protivila ovakvom načinu prodaje te kompanije. Ona je pri tom uverena da bi zauzimanje stava Skupštine Vojvodine o tom pitanju imalo veliki značaj za to kako će se dalje realizovati ovaj, za Ligu sporni aranžman.
– Za nas je taj posao sporan jer o njemu niko iz pokrajinske administracije nije konsultovan, kao ni u slučaju koncesije za autoput Horgoš–Požega. Da je u sklapanje tih ugovora bila uključena i Vojvodina, ti aranžmani bili bi mnogo povoljniji po Srbiju i Vojvodinu. I zato stav Skupštine APV mora bitno da utiče na to šta će se dalje dešavati s prodajom NIS-a – istakla je Maja Sedlarević.

Međutim, izgleda da vladajuća koalicija ipak nije jedinstvena po ovom pitanju. To jedinstvo, doduše, teško da se moglo i očekivati s obzirom na to da je DS, koji je najveća vladajuća stranka i u Pokrajini, na nivou Vlade Srbije svesrdno podržao ovaj državni posao s Rusima. Šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini APV Dragoslav Petrović nije mogao da iznese stav vojvođanskih demokrata povodom najavljene Kostrešove inicijative, jer o njoj, kako je naveo, nije bilo nikakvih konsultacija u Pokrajinskom odboru te stranke.
– O tom pitanju nije bilo reči ni na nivou vladajuće koalicije u Vojvodini, ni u našoj stranci, pošto nije ni bilo zvanične inicijative da se to pitanje nađe na dnevnom redu Skupštine Vojvodine. A ta tema nije pominjana ni na konsultacijama koje smo na nivou poslaničkih grupa imali ovih dana povodom predstojeće sednice parlamenta – rekao je Petrović našem listu.

On nije želeo ni da se načelno izjašnjava o tome treba li pokrajinski parlament da se određuje o privatizaciji NIS-a, navodeći da „to nije pitanje za iznošenje ličnog stava, već o njemu treba da se izjasne organi stranke ako bude ozvaničen predlog za takvu skupštinsku raspravu“.

Ni u SVM-u, drugoj po snazi članici pokrajinske vladajuće koalicije, nemaju stav o tome treba li vojvođanska skupština da raspravlja o prodaji NIS-a. Šef poslaničke grupe te partije Tivadar Tot kazao nam je da nema nikakvu informaciju povodom najavljene inicijative za otvaranje tog pitanja u Skupštini APV, te da ne može ni da je komentariše.
– Nezvanične najave koje se pominju po medijima ipak ne mogu da komentarišem, a posebno zbog toga što u SVM-u tim povodom nije zauziman stav. Kad i ako ta tema bude na dnevnom redu, mi ćemo se o njoj izjasniti – rekao je Tot.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Živorad Smiljanić kategorički je protiv dovođenja u pitanje gasnog aranžamana s Rusima, za koji smatra da je „ posao blagotvoran za Srbiju“.
– Samo neko van pameti bi mogao da odbije takav aranažman – kazao je Smiljanić za naš list.

On smatra da stav pokrajinskog parlamenta o tom pitanju ne bi ni imao nekog značaja za realizaciju aranžamana s Rusima.
– Ma, ko pita Vojvodinu za nešto? Pa, ja sam bio predsednik Skupštine Vojvodine i nikad nas niko nije ništa pitao – rekao je sagovornik „Dnevnika”, navodeći da je takva njegova ocena „samo konstatacija stanja kad je reč o ingerencijama APV“.

DSS: Licemerno skretanje kursa

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Srbije Velibor Radusinović usprotivio se mogućnosti da se u pokrajinskom parlamentu otvori pitanje gasnog aranžmana s Rusima, navodeći da to uopšte ne spada u nadležnosti APV. Radusinović je pri tome optužio pokrajinsku vlast, a posebno njene reprezente – predsednike parlamenta i Izvršnog veća Bojana Kostreša i Bojana Pajtića da su ukinuli Skupštinu Vojvodine, jer, kako je naveo, Skupština nije zasedala od avgusta prošle godine.

– Pokrajinska vlast treba da se izjasni o onom što je u njenoj nadležnosti, a to je, na primer, pokrajinski budžet koji još nije usvojen. Umesto toga, oni se bave pitanjima koja nisu u njihovoj ingerenciji – istakao je Radusinović u izjavi za „Dnevnik“, ustvrdivši da u Vojvodini vlast funkcioniše po modelu „prinudne uprave, jer izvršna vlast praktično nije pod kontrolom parlamenta“. – Zato su pokušaji da se pažnja javnosti skrene na neki drugi kurs, koji uošte nije tema ovog nivoa vlasti, licemerni.

B. Dragović-Savić, Dnevnik