Skip to main content

Michel: Uoči samita EU-Zapadni Balkan rasprava o ulozi Unije u svijetu

Aktuelno 02. okt 2021.
< 1 min čitanja

Čelnici država članica EU-a trebali bi sljedeće sedmice u Brdu kod Kranja, uoči samita EU-Zapadni Balkan na neformalnoj radnoj večeri razgovarati o ulozi Unije na međunarodnoj sceni slijedom događaja u Afganistanu, indo-pacifičkoj regiji i odnosima s Kinom, predlaže predsjednik Evropskog vijeća, prenosi Hina.

“Tokom naše radne večere, 5. oktobra želio bih da održimo stratešku raspravu o ulozi Unije na međunarodnoj pozornici u svjetlu nedavnog razvoja događaja u Afganistanu, sigurnosnog partnerstva SAD-a, Velike Britanije i Australije (AUKUS) i o razvoju naših odnosa s Kinom”, kaže se u pismu kojim Charles Michel poziva čelnike država članica na samit koji će se u sljedeći utorak i srijedu održati u Brdu kod Kranja.

Michel u svom pismu navodi da Evropska unija mora strateški djelovati i povećavati svoje kapacitete za autonomno djelovanje kako bi zaštitila svoje interese, ustrajati na svojim vrijednostima i načinu života i pomoći u oblikovanju globalne budućnosti.

Ekonomski oporavak Zapadnog Balkana

“To traži da EU postane asertivnija i učinkovitija. Odnosi sa strateškim partnerima, uključujući i transatlantske te s novim silama moraju biti ključna komponenta snažne vanjske politike”, ističe Michel.

U srijedu, 6. oktobra, čelnicima država članica pridružit će se čelnici zemalja Zapadnog Balkana.

Na tom sastanku će se razgovarati o snažnijem angažmanu EU-a na ekonomskom oporavku i održivom razvoju te regije kao i o daljnjem jačanju političkog dijaloga i sigurnosne suradnje.

Michel kaže da EU i Zapadni Balkan trebaju potvrditi zajedničku  predanost radu na jakoj, stabilnoj i ujedinjenoj Evropi. “Ovo bi također bila važna prilika za raspravu o tome kako osigurati stabilnost regije, ojačati regionalnu suradnju i riješiti regionalne sukobe”, kaže Michel u svom pozivnom pismu.

(AJB/Agencije, foto: Beta-AP)