Skip to main content

Michel: Dijelimo tugu i nadu da se ovo zvjerstvo nikad ne ponovi

Aktuelno 11. јул 2021.
< 1 min čitanja

Charles Michel, predsjedavajući Europskog vijeća, odao je u današnjoj poruci počast žrtvama srebreničkog genocida, ističući kako Europska unija dijeli tugu, ali i nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Europi.

“Danas obilježavamo 26 godina od genocida u Srebrenici. Najgori čin masovnog ubistva u Europi od Drugog svjetskog rata. Današnji dan je dostojanstven. To je dan za sjećanje. I danas odajemo počast porodicama žrtava i njihovim voljenima,” kazao je visoki zvaničnik EU u video poruci.

“Ujedinjeni smo u tuzi. Ali i u nadi da nikad više nećemo vidjeti takvo zvjerstvo u Europi. I to je ono što Europska unija predstavlja. Demokratske principe. Slobode. Pomirenje. I izgradnju trajnog mira na našem kontinentu. I izgradnju bolje budućnosti za našu djecu,” poručio je Michel.

“Činimo to zajedno. Europska unija je uz Bosnu i Hercegovinu. Uvijek možete računati na našu podršku i prijateljstvo.”

Gutereš: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš ocenio je danas da genocid u Srebrenici nikada neće biti zaboravljen, kao i da su neprihvatljivi negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

„Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici. Negiranje genocida i ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivi su. Moramo raditi na mirnoj budućnosti za sve. To dugujemo žrtvama, preživelima i svima“, napisao je Gutereš na Tviteru.

(N1/Beta, foto: Beta-AP)