Skip to main content

Merc ponovio: Saradnje CDU i AfD neće biti

Planeta 12. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Ne treba da im pomognemo da se predstave kao žrtve. Svako ko priča o zabrani samo im daje vetar u leđa"

Lider konzervativne Demohrišćanske unije (CDU) Fridrih Merc (Friedrich Merz) je ponovio da njegova partija neće sarađivati sa desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD).

„Doneli smo jasnu odluku o tome, koju ćemo potvrditi vikenda na zatvorenom sastanku izvršnog odbora partije ovog vikenda – neće biti saradnje CDU i AfD“, rekao je Merc za list Rajn-Nekar cajtung (Rhein-Neckar-Zeitung) od petka.

AfD snažno grabi u nacionalnim anketama, a moguće je da će na jesen u na pokrajinskim izborima u tri istočne pokrajine osvojiti i najviše glasova.

Postavlja se pitanje hoće li možda dobiti podršku da formira manjinsku vladu, pošto su sve velike stranke unapred odbacile direktno partnerstvo.

Merc je ponovo rekao i da se protivi pokretanju postupka za zabranu AfD, koja je pod prismotrom službi bezbednosti, a u tri pokrajine je AfD već klasifikovana kao ekstremistička organizacija.

„Ne treba da im pomognemo da se predstave kao žrtve. Svako ko priča o zabrani samo im daje vetar u leđa“, rekao je Merc, ocenivši da polkitički centar protiv AfD mora da se bori politički.

„Moramo da se suprotstavimo toj partiji sadržajem, jer ona ni na šta nema realan odgovor“, dodao je.

Izvršni odbor CDU u petak u Hajdelbergu počinje zatvoren dvodnevni sastanak, sa novim programom stranke u fokusu razgovora.

(tekst i foto: dpa)