Skip to main content

RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora, 10 dana za dodelu mandata

Info 12. jan 2024.
2 min čitanja

Izveštaj podržalo 20 od ukupno 33 članova RIK-a

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je danas većinom glasova ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike, čime je počeo da teče rok od 10 dana za dodelu poslaničkih mandata.

Mandate će dobiti predstavnici ukupno 10 izbornih lista, od kojih su pet – manjinske liste.

Na osnovu izveštaja iz svih opštinskih i gradskih izbornih komisija, prema ukupnom izveštaju o glasanju, izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ je na izborima 17. decembra prošle godine osvojila 129 poslaničkih mandata, odnosno apsolutnu većinu u budućem parlamentu u kojem će biti 250 mesta.

Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 65 poslaničkih mandata, izborna lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ osvojila je 18 mandata, lista „Nada za Srbiju“ imaće 13 poslaničkih mandata, a isto toliko mandata osvojila je i lista „Mi – glas iz naroda“.

Od manjinskih stranaka poslaničke mandate osvojile su Stranka vojvođanskih Mađara – šest, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“ i Ruske stranke.

Kako je najavljeno, za svako biračko mesto zbirni izveštaji o rezultatima glasanja će biti objavljeni u Službenom glasniku.

Prema ukupnom izveštaju o rezultatima izbora, na 8.273 biračkih mesta 17. decembra 2023. godine pravo glasa imalo je 6.500.666 birača, od kojih je 3.815.007 birača glasalo, a bilo je 3.710.978 važećih glasačkih listića.

Član RIK Tanasije Marinković je tokom rasprave rekao da je donošenje ukupnog izveštaja preuranjeno, i da se „zbirni izveštaj ne može doneti pre dostavljanja odluka o pravnim sredstvima koja su eventualno podneta“.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević odbacio je ove tvrdnje i rekao da su svi zakonski rokovi – istekli.

Protiv usvajanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za narodne poslanike glasalo je 13 članova RIK, dok je izveštaj podržalo 20 od ukupno 33 člana RIK-a.

(Beta)