Skip to main content

Vesna Pusić o progonu Boana Batrićevića: Apsurdni i nadrealni politički proces

Jugoslavija 12. jan 2024.
4 min čitanja

"O čemu se ovdje radi? Možda vladike nijesu veličale ratne zločince?"

Bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, povodom predstojećeg suđenja dr Bobanu Batrićeviću zbog kolumne „Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju“, kazala je da se država koja želi u Evropsku uniju mora hitno iskrcati iz vremeplova bezumlja montiranih političkih procesa i delikta mišljenja.

– Dr Boban Batrićević, profesor na FCJK, optužen je za vrijeđanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi i za to će mu se suditi u Crnoj Gori 22. janura 2024. Sudi mu se jer je napisao da su dvojica vladika SPC veličala ratne zločince Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića te slavili Rusiju kojoj se upravo navršava druga godišnjica vođenja brutalnog rata u Ukrajini. Batrićević je protiv i to je kritizirao. O čemu se ovdje radi? Možda vladike nijesu veličale ratne zločince – napisala je Pusić na mreži Iks.

Ona je pitala da li bi Batrićević trebalo da podržava rusku agresiju na Ukrajinu, suprotno službenom stavu Crne Gore koja usklađuje svoju vanjsku politiku s EU.

– Čak i za politički proces koji apsurdnošću i nadrealizmom podsjeća na političke procese u Jugoslaviji sedamdesetih godina, ovo je previše – zaključila je Pusić.

Adaptacija fašizma

Izvršni direktor NVO Spektra Jovan Ulićević je kazao Pobjedi da je progon Batrićevića simboličan i vrlo plastičan primjer kako se vulgarizuje i pervertira demokratija.

– Što je najefikasniji mehanizam novog fašizma, koji nikad nije ni morao ponovo da se rodi, već samo prilagodi okrnjenim i ionako slabim demokratskim institucijama, naročito u našem društvu koje završava famoznu tranziciju tamo đe je i počelo – upravo u fašizmu. Nijesam pobornik ideje da su razne ovakve maligne pojave rezultat „porođajnih muka demokratije“, već jasan signal ozbiljnih bolesti jednog društva, koje se moraju sistemski tretirati i na koje moramo pokazati nultu toleranciju. Tolerancija za destruktivne elemente jednog demokratskog društva – to je najbrži put za njegovu potpunu destrukciju – rekao je Ulićević.

Publicista i istoričar Boban Batrićević koji u autorskom tekstu za Antenu M u avgustu, komentarišući citirane stavove velikodostojnika SPC u Crnoj Gori, ukazuje na opasan uticaj crkve na sekularizam u državi – zarađuje ne samo prijavu, već se protiv njega podiže prekršajni postupak.

Više državno tužilaštvo je u oktobru formiralo predmet po prijavi advokata Dejana Dragovića, koju je podnio protiv istoričara dr Bobana Batrićevića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. VDT je odbilo prijavu za krivično djelo, ali se po mišljenju tužiteljke Snežane Šišević, Batrićević ipak ogriješio o zakon i zaslužio prekršajnu kaznu zbog kolumne koju je napisao, a portal Antena M objavio 11. avgusta ove godine.

Za nepuna dva mjeseca je VDT odlučio po slučaju Batrićević. S druge strane u slučaju jereja Ognjena Femića, zbog njegovih stavova u kolumni „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“, zbog kojih je VDT samoinicijativno pokrenula postupak, nakon devet mjeseci izviđaja, utvrđuje da u kolumni nema elemenata krivičnog djela i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, ali ni prekršajne prijave.

Nakon devet mjeseci je ombudsman formirao mišljenje u kome je upozorio Femića zbog stavova u kolumni.

Ovakvim ishodom VDT je nedvosmisleno ostavilo prostor za primjenu dvostrukih standarda u tretiranju vrijednosnih sudova, zavisno od toga da li dolaze iz redova crkve ili građanski orijentisanih kritičara klerikalnih tendencija. Kao i da postoji različit tretman i brzina reagovanja u pojedinim slučajevima na šta je ranije ukazano iz nevladinog sektora uz apel da tužilaštvo definiše jasno uputstvo za primjenu normi koje sankcionišu potencijalno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, kako bi se izbjegli „neobjašnjivo nejednaki pristupi“.

Stav ombudsmana

U mišljenju ombudsmana, koje potpisuje zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić-Kurti, izdato je upozorenje Femiću.

– Da u budućem radu i djelovanju ne koristi pravo na slobodu izražavanja time što će slobodno ispoljavanje nacionalne pripadnosti suprotno njegovim stavovima dovesti u ozbiljnu konfrontaciju sa drugim slobodama na način što je nadnacionalno neizjašnjavanje povezao sa rizikom nasilja, ako bi se to izjašnjavanje kosilo sa njegovim vjerskim i svjetovnim nazorima – piše Dobardžić-Kurti.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićević je kazao da mišljenje ombudsmana o Femićevom tekstu vrlo jasno govori da su stavovi koje je iznio ,,neprihvatljivi i ne korespondiraju sa vrijednostima demokratskog i tolerantnog društva“.

Ulićević je istakao da iako zaštitnik ne nalazi elemente govora mržnje, vrlo je jasno istakao u svom mišljenju da Femićev tekst ne podstiče jedinstvo, već upravo suprotno od toga te da u kontekstu Crne Gore ima potencijal da podstakne tenzije i unese razdor i netoleranciju u jednoj multikulturanoj i građanskoj državi.

Dvostruki aršini

Ulićević se takođe osvrnuo na dvostruke aršine nadležnih:

– S druge strane, imamo slučaj Batrićevićevog teksta u kojem vrlo jasno, dominantno citirajući izjave zvaničnika SPC, on hirurški precizno secira maligni uticaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji se vidi i u Femićevom tekstu. Pažljivo sam pročitao i mišljenje zaštitnika, ali i obrazloženje teksta Femića kojim nam još jednom pokazuje na koji način se propagatori neofašističkih narativa služe demokratskim jezikom, a naročito konceptom slobode govora, što nije bilo teško ni zaštitniku da procijeni – kazao je Pobjedi Ulićević.

Ističe da je u tom smislu simptomatično da je Femić dobio oslobađajuću reakciju VDT-a, ne nalazeći elemente ni krivičnog ni prekršajnog djela u njegovom tekstu, dok je proces za Batrićevića u toku, a VDT se ne oglašava na zahtjev 22 (i to vrlo kredibilne) NVO, da odustane od gonjenja ovog istoričara.

– I ne samo to, već na zahtjeve 15 NVO da se obezbijede uslovi za javno suđenje Batrićeviću, predsjednica prekršajnog suda, uvažena Nada Bjeković, u oba navrata odgovorila je odrično, iako znamo da je bilo situacija (poput kovid pandemije) kada je sud koristio kapacitete drugih institucija kada je to prilika zahtijevala – podsjetio je Ulićević

Osim medija i NVO, prisustvo suđenju su zatražili i diplomatski predstavnici, organizacije i ugledni pojedinci.

Ulićević je Pobjedi kazao da ne može da razumije izostanak jačih napora institucija da sačuvaju demokratski poredak i pravednim odlukama ojačaju svoj kredibilitet i povjerenje građana i građanki u iste, imajući u vidu značaj ovog slučaja za koncept slobode govora u Crnoj Gori i njegove posljedice na demokratiju.

Sloboda izražavanja

Delegacija Evropske unije je Pobjedi ranije saopštila da crnogorske vlasti treba da se uzdrže od radnji koje mogu da ograniče slobodu govora.

– Sloboda izražavanja je jedna od temeljnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore EU. Crnogorske vlasti treba da se uzdrže od svih radnji koje mogu da nesrazmjerno ograniče slobodu govora. Očekujemo da nadležne nacionalne vlasti postupaju u odnosu na svako moguće kršenje zakona u skladu sa domaćim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima – odgovoreno je Pobjedi iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

(Pobjeda)