Skip to main content

Memorijalni centar Abazoviću: Genocid jeste počinjen nad Bošnjacima

Jugoslavija 11. јул 2022.
< 1 min čitanja

"Motiv nije bio ubijanje ljudi, nego jednog naroda"

Memorijalni centar Srebrenica reagovao je na Tviteru na današnju izjavu premijera Dritana Abazovića u Potočarima.

„Poštovani premijeru Abazoviću, hvala što ste danas bili sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda.

To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih“, naveli su oni u kratkom reagovanju na Tviteru.

Abazović se izvinio Majkama Srebrenice

Nakon oštrih reakcija javnosti, u prvom redu Memorijalnog centra i Majki Srebrenice koje su premijera Dritana Abazovića pozvale da se izvini zbog današnje izjave, oglasio se i Abazović.

„Oprostite majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi“, naveo je Abazović.

Podsjetimo, Abazović je u govoru u Potočarima danas između ostalog kazao:

“Mi možemo da promijenimo samo budućnost. Na nama je da izaberemo da li želimo da živimo u balkanskoj međi ili želimo da pogledamo istinu u oči, da ne negiramo nikoga, da podržimo prorodice žrtava i da nas sve ovo podsjeti na nevine žrtve, ne Bošnjaka, nego ljudi. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske nego politike. Politike zla, mžnje, smrti i prevara. Zato treba da mijenjamo stvari. Da kada izađemo odavde pogoledamo jedne drugima u oči i da shvatimo da ima i dalje dosta toga što možemo da promijenimo. Da naučimo iz grešaka i damo šansu pomirenju i istini. U ime Vlade Crne Gore poručujem da upućujem najveći naklon svim žrtvama i podršku njihovim porodicama. Samo zajedno možemo da gradimo jednu novu budućnost“, poručio je Abazović.

(Antena M, foto: Wikimedia)