Skip to main content

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba

Izdvajamo 27. jun 2010.
< 1 min čitanja

Novosadska lezbijska organizacija (NLO) čestitala je danas lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim, transseksualnim osobama i svima koji/e ga obeležavaju Dan ponosa, koji se obeležava svake godine 27. juna.
NLO podseća da je Dan ponosa povezan sa događajima koji su se 28. juna 1969. godine desili u Njujorku, kada su se LGBT osobe pobunile protiv policijske torture. Sve se odigralo u “Stonewall Inn” baru. Stonewall pobuna bila je prva masovna pobuna protiv hapšenja i nasilja nad LGBT osobama i smatra se za početak svetskog LGBT pokreta. Danas, u mnogim zemljama sveta Dan Ponosa obeležava se u periodu od 27. juna do 27. jula.
Apelujući na državne institucije da preuzmu odgovornost i započnu svoj deo posla za poboljšanje društvenog položaja i života LGBT osoba u Srbiji i Vojvodini, NLO je pozvalo građanke i građane da ne ignorišu bogatstva različitosti, da ih se ne plaše i da im se pridruže u težnjama za slobodan život svih ljudi.
“U ovoj državi život LGBT populacije nikada nije bio bezbedan i slobodan, pa je naša borba za održavanje sopstvenog dostojanstva i prava na ljubav svakodnevna”, ističe se u saopštenju NLO.

(Autonomija)