Skip to main content

Master klas saksofona od 23. do 25. februara u Novom Sadu

Kultura 06. feb 2024.
3 min čitanja

Muzički obrazovana deca iskorenjuju šund

Februar će u Novom Sadu i ove godine biti u znaku saksofona, što za mnogobrojne poklonike istančanijeg muzičkog ukusa možda i nije iznenađujuće, ali u moru strahota s glazbenog podijuma u vidu „malog knindže“ i sličnih, sigurno jeste dobra, ohrabrujuće i važna vest.

Uz ovo, ne treba zaboraviti da je glavni grad Vojvodine jedina varoš u ovoj zemlji u kome na Departmanu muzičke umetnosti na Akademiji umetnosti postoji smer za klasični saksofon.

Ove zime u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” seminar saksofona održaće se od 23. do 25. februara i okupiće eminentne muzičare i pedagoge iz evropskih učionica i svetskih i evropskih podijuma.

Peta ovakva manifestacija po redu u Novom Sadu prvi put će se, uz podršku direktorke Muzičke škole „Isidor Bajić“ prof. mr Radmile Rakin Martinović, upriličiti u saradnji Muzičke škole i Edukativne muzičke asocijacije EMA, čiji je osnivač profesorka saksofona u ovoj muzičkoj školi Sandra Dropo Ramaji.

Profesorka i njen kolega profesor saksofona i klarineta Darko Davidović upriličili su trodnevni master klas, a pred đake novosadske muzičke škole staće poznata imena, muzički virtuozi i vrsni predavači, te u Novi Sad doneti napredna muzička postignuća: Mojca Pekman (Beč), Tomislav Žužak (Zagreb), Goran Erić (Akademija umetnosti Novi Sad), Luka Ignjatović i Ivan Ilić (Fakultet muzičke umetnosti Beograd).

U podne 23. februara u Holu Beklijevih održaće se koncert i prezentacija džez odseka FMU, koji će voditi profesori Ignjatović i Ilić.

Sutradan 24. februara na istom mestu u 19 sati koncert će održati gosti predavači uz domaćine profesore Ramaji i Davidović, koji nastupaju u kvartetu saksofona iz Vojvodine. Isto veče gostovaće i kvartet saksofona studenata novosadske Akademije umetnosti.

Završni koncert 25. februara u 14,30 upriličiće polaznici master klasa, koji će se predstaviti muziciranjem u svojim ansamblima.

Na pitanje hoće li ovakvi muzički susreti na najvišem umetničkom nivou makar malo uticati na zaustavljanje nadirućeg šunda, profesorka Ramaji kaže:

-Novo vreme, novi vek i nova zgrada muzičke škole sa svim sadržajima koji pripadaju ovakvoj ustanovi doneli su dobro u Novi Sad – sve više je dece koja žele da se upišu u muzičku školu. Na žalost, uz dobro, odmah stiže i onespokojavajuća činjenica – više je dece, nego što možemo, nego što je planom ministarstva predviđeno da primimo. Deca koja pohađaju treći razred osnovne škole, nakon prijemnog ispita, mogu da se upišu u prvi razred šestogodišnje niže muzičke škole. Deca su spremna da ulože mnogo truda i provedenog vremena da bi ostvarili svoj san o muziciranju, ali, na žalost, mnogi nemaju priliku da se upišu, nema mesta. Kada je o saksofonu reč, ovaj instrument je sve popularniji, po interesovanju je premašio i flautu – srećom, moderno doba ga populariše na društvenim mrežama, instagramu, jutjubu. Sve ide napred i sve se menja i mi moramo da se prilagođavamo i menjamo, ali ne odstupajući od kvaliteta muzičkog miljea. Tome u prilog, iako nisam veliki optimista da ćemo uskoro dopreti do onih ljudi koji su okrenuti šundu, sigurna sam da će na duže staze naš rad, a pre svega deca koja se muzički obrazuju i promovišu muziku, uveliko pomoći u iskorenjivanju šunda – smatra profesorka Sandra Dropo Ramaji.

Seminar saksofona je javan, časovi i koncerti su otvoreni za sve zainteresovane građane, a za pasivne učesnike nema kotizacije – znanje se, po rečima profesorke Ramaji, deli s radošću svima koji žele da slušaju program ovogodišnjeg februarskog master klasa saksofona.

Branislava Opranović (Autonomija/foto: Aleksandar Korom)