Skip to main content

Pistorius: Podržavamo napore u sprečavanju Rusije da proširi uticaj na Balkanu

Jugoslavija 06. feb 2024.
< 1 min čitanja

"NATO i EU imaju jasan stav u vezi sa delovanjem Rusije, a BiH ne može da ostane neopredeljena u tom pogledu"

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit zahvalio se nemačkom ministru odbrane Borisu Pistoriusu na opredeljenju Nemačke da i ubuduće podrži napore na očuvanju mira i stabilnosti u BiH.

„Dosadašnje iskustvo koje smo imali sa Nemačkom, posebno u okviru misije EUFOR (Altea), pokazuje da je Nemačka pružila punu podršku tim aktivnostima“, kazao je Šmit na konferenciji za novinare posle sastanka sa Pistoriusom.

On se nemačkom ministru zahvalio na poseti BiH, dodajući da će uvaženi gost, osim sa političarima, razgovarati i sa građanima, „jer neke stvari ne možete saznati od političara, ali možete od ljudi koji žive u ovoj zemlji“.

Ministar odbrane Nemačke zahvalio se Šmitu na vrlo otvorenoj raspravi, navodeći da je u razgovoru sa visokim predstavnikom, kao i prethodnim razgovorima sa članovima Predsedništva BiH i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH čuo i naučio mnogo toga. Dodao je da očekuje saradnju i u budućnosti.

Ranije danas Pasterius je razgovarao sa članovima Predsedništva BiH, kao i ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i njegovim zamenicima.

On je posle sastanka u Ministarstvu odbrane BiH izjavio da Nemačka podržava napore u sprečavanju Rusije da proširi svoj uticaj na regionu Zapadnog Balkana i dovede do nove krize u Evropi.

Još je kazao da NATO i EU imaju jasan stav u vezi sa delovanjem Rusije, naglašavajući da BiH ne može da ostane neopredeljena u tom pogledu.

(Beta, Foto: Pixabay)