Skip to main content

Marton (LSV): Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Info 05. окт 2022.
< 1 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je danas da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

“LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva. Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev. Podsledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju društva i stvaranje uspešne evropske države.

“Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju. Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti. Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu”, naveo je Marton.

Ocenio je da Srbija “luta u svakom smislu” i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

“Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva”, rekao je Marton.

(Autonomija)