Skip to main content

Marton (LSV): Brojne manjkavosti pri upotrebi jezika nacionalnih zajednica

Vesti 21. феб 2022.
2 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da i pored proklamovanih prava na upotrebu jezika nacionalnih zajednica u obrazovanju, informisanju, kulturi i u službenoj upotrebi postoji problem prilikom upotrebi jezika u praksi.

„Na Međunarodni dan maternjeg jezika potrebno je ukazati na brojne manjkavosti koje postoje kod nas u toj oblasti. LSV traži od vlasti da učine sve da se ispoštuje slovo Ustava i zakona i stvori ambijent u kom je pravo na upotrebu maternjeg jezika apsolutno prihvaćeno“, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je sve više problema u obrazovanju i precizirao da je funkcionisanje škola u kojima se nastava organizuje na nekom od jezika nacionalnih zajednica veoma otežano jer su ugašena brojna odeljenja, pre svega u manjim mestima.

„Slično je i u oblasti informisanja. Proces privatizacije lokalnih medija doveo je do gašenja medijskih kuća koje su decenijama informisale građane. Kao posledicu toga imamo da danas u Zrenjaninu, Somboru ili Kikindi ne postoji ni sekund informisanja na jezicima nacionalnih zajednica u lokalnim elektronskih medijima“, naveo je Marton.

On smatra da su na taj način drastično narušena stečena prava nacionalnih zajednica, što je protivno međunarodnim obavezama Srbije.

„Pravo na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih zajednica je, takođe, prepuno brojnih prepreka. Prava se, veoma često, svode na puku formu, a suština izostaje. Institucije, pre svega državne, nisu spremne da kvalitetno primene pravo na službenu upotrebu jezika i pisma, pa to pravo često ostaje samo mrtvo slovo na papiru“, smatra Marton.

Prema njegovim rečima, za Vojvodinu je tragično što su i dalje sveprisutni ataci na njenu jezičku specifičnost.

„Višejezički natpisi na ulazima u naseljena mesta, ali i oni na zgradama javnih institucija, često su meta nacionalističkih ispada. Svakodnevno stižu informacije o uništavanju višejezičnih tabli. Građani Vojvodine moraju se odupreti ovim nacionalističkim pojavama. U tome im mora pomoći država koja samo treba da poštuje svoj Ustav i zakone“, zaključio je Marton.

(Autonomija)