Skip to main content

Marki-Zaj: Fides nije razbio jedinstvo opozicije, postoji šansa da pobedimo Orbana

Info 15. mar 2022.
6 min čitanja

Kandidat za mađarskog premijera ujedinjene opozicije u Mađarskoj, Peter Marki-Zaj, rekao je u intervjuu za Magločistač da – nakon četiri godine predanog rada – opozicione snage u ovoj državi imaju realne šanse da pobede dvanaestogodišnji režim Viktora Orbana i vladajuću stranku Fides.

Kako je naveo, očekuje se veoma oštra borba i neizvestan rezultat, jer je polovina glasača za Fides a druga polovina za opoziciju.

Marki-Zaj je govorio o različitostima i sličnostima koje su uspele da ujedine mađarsku opoziciju, o nacionalističkim kampanjama koje se vode protiv manjina u Mađarskoj, o lažima koje o njima širi Orbanov režim, o odnosu opozicije prema vojvođanskim Mađarima, i o tome da za glas na izborima za uzvrat ne traže nikakvu uslugu.

Peter Marki-Zaj je nestranačka ličnost, ekonomista, inženjer i istoričar koji se već četiri godine nalazi na funkciji gradonačelnika grada Hodmezevašarhelj u Mađarskoj. Uprkos različitostima, mađarska opozicija, koju čini šest stranaka, ujedinila se oko njegove kandidature za premijera Mađarske. Marki-Zaj za sebe kaže da je tradicionalan, desničarski orijentisan, vernik i otac sedmoro dece.

U Mađarskoj su uoči raspisivanja izbora po prvi put bili održani tzv. predizbori na kojima ste Vi pobedili kao nezavisni kandidat ujedinjene opozicije za premijera, što je predstavljalo svojevrsno iznenađenje. Da li Vam ta pozicija nezavisnosti olakšava ili otežava vođenje predizborne kampanje danas, imajući u vidu ideološku različitost šest stranaka ispred kojih ste nominovani za premijera?

Ako bih pripadao bilo kojoj stranci od ovih šest, to bi znatno otežalo ovu kampanju, jer i ovako imamo dosta poteškoća u konstantnim dogovorima sa svim strankama. Mislim da jednu nestranačku ličnost, civila, sve stranke lakše mogu da prihvate kao zajedničkog kandidata, nego da je kandidat izabran ispred neke od ovih stranaka.

Ova koalicija je veoma različita po svim aspektima. Naime, ja sam konzervativac, desničar po opredeljenju, što je prouzrokovalo više reakcija levo orijentisanih stranaka, ali od mene još desnije stoji stranka Jobbik, koja takođe podržava moju kandidaturu. Po mnogim pitanjima, to je samo unelo još više boja u ovu našu zajedničku saradnju, uprkos činjenici da je teško bilo saglasiti programe, posebno sa levičarskim partijama. Jobbik je u ekonomskim pitanjima bio više levičarski nastrojen, a po pitanjima kulturnih pitanja desničarski orijentisan.

Da li vladajuća stranka Fides koristi ideološku različitost ujedinjenih opozicionih snaga za razbijanje njene koherentnosti npr. vezano za položaj i prava LGBT osoba u Mađarskoj? Ako da, kako uspevate da očuvate jedinstvenost, i šaljete koherentne poruke biračima?

Fides je već ranije pokušavao da razbije jedinstvo ove koalicije ali mu to nije uspelo i odustao je od ove namere. Po pitanju LGBT populacije, Fides ima homofobne stavove, dok je opozicija po ovim pitanjima mnogo tolerantnija. Recimo, samo jedna stranka je bila protiv sklapanja istopolnih brakova u Mađarskoj i to Fides mnogo puta javno kritikuje i optužuje me da sam bio popustljiviji jer sam katolik, vernik. Iako ja ne podržavam istopolne brakove, ne podržavam ni abortus, ni LGBT brakove, kao ni razvode, prihvatio sam da se građani u Mađarskoj oko ovih pitanja ne oslanjaju na stavove koje zastupa katolička crkva nego zauzimaju sasvim drugačije viđenje i imaju potpuno različite stavove. Zbog toga sam, ne kao katolik, nego kao državnik i političar, naravno prihvatio činjenicu da većina Mađara ne sledi stavove katoličke crkve. S obzirom na to da je to većinski stav svih građana Mađarske, samim tim naša koalicija i ne razmišlja o bilo kakvoj zabrani abortusa ili zabrani razvoda, ali ni o onim zakonima koje osporava vladajuća stranka Fides.

Podsećam da je pre četiri godine Fides pobedio zahvaljujući jednoj antimigrantskoj kampanji, pre dve godine su pokušali da pokrenu jednu antiromsku kampanju, koju su i pokrenuli, ali je na svu sreću zbog kovida to zaustavljeno, a pre godinu i po dana, glavna tema Fidesa bila je kampanja protiv LGBT populacije u Mađarskoj.

Međutim, nakon slučaja poslanika Evropskog parlamenta iz redova Fidesa, Jožefa Sajera, koji je u Briselu zatečen na zabavi sa 25 golih muškaraca, bez maski i kondoma, pa je morao da beži niz oluk, ali je u njegovoj torbi pronađena i droga, dakle, od tog slučaja na ovamo, otkriveno je i to da u samoj Fidesovoj vladi ima barem tri do četiri funkcionera koji pripadaju LGBT populaciji, pa se nadamo da će nakon svega ovoga i sami konačno odustati od kampanje protiv ove populacije. U Ministarstvu inostranih poslova u Mađarskoj takođe postoji veliki broj pripadnika LGBT populacije, dok je nekoliko ambasadora i povučeno jer su optuženi za pedofilski skandal, a i prošle nedelje smo imali jedan ovakav skandal koji je otkriven.

Fides, međutim, pokušava da spoji pitanje pedofilije i homoseksualizma, dok mi to jasno razdvajamo, a pedofiliju jasno osuđujemo i smatramo zapanjujućim da to Fides uopšte ne osuđuje. Takođe, smatramo i da je privatna stvar svakog pojedinca da li pripada LGBT populaciji.

U poređenju na prethodne izborne cikluse u Mađarskoj, u kakvim uslovima se odvijaju ovi izbori? Kakva je opšta atmosfera među biračima na terenu?

Očekuje se veoma oštra borba i neizvestan rezultat. Otprilike polovina glasača je za Fides a druga polovina je za opoziciju. Mislim da smo u opoziciji uspeli da zbijemo redove i to jedinstvo svih naših simpatizera i budućih birača smo uspeli da održimo na okupu. Naš najveći zadatak je da mobilišemo naše glasače i da im konstantno dajemo nadu da nas je mnogo više nego što se to prikazuje na osnovu istraživanja koja nas neretko potcenjuju, kao i snaga opozicije. Tokom ispitivanja javnog mnjenja, veliki broj birača ne sme da kaže da će da glasa za opoziciju jer strahuju za svoja radna mesta i za svoju egzistenciju.

Već sada je jasno da nećemo imati fer i poštene izbore i da ćemo biti izloženi prevarama i nepravilnostima na dan izbora. Ovde mislim na način na koji se donose glasovi iz inostranstva, iz Vojvodine i Ukrajine, što otvara prostor za manipulacije. U manjim mestima gradonačelnici drže birače u strahu i teraju ih da glasaju za Fides. Takozvano „turističko glasanje“ je oblik izborne prevare. Stvar je u tome da se pred izbore mnogi odjednom registruju kao glasači za manja naselja, ali su svakako najveći instrument u izbornoj prevari – mediji. Fides je pokupovao sve radio-stanice u državi, sve dnevne novine, televizije, i značajan broj onlajn medija, a ukoliko je neki medij bio kritičan, onda je zatvoren. Fidesove političke reklame se čak oglašavaju i tokom emitovanja crtanih filmova na internetu.

Firme koje prodaju prostor za plakate jednostavno ne žele da nam izdaju prostor, pa tako Fides ima bar 10 puta više plakata u Mađarskoj nego opozicija, dok na državnim televizijama za nas takođe nema prostora. U protekle četiri godine dobili smo svega pet minuta na državnim televizijama koje finansiraju mađarski poreski obveznici. Uprkos tome, dok mi ne možemo doći do reči u medijima, o nama se šire laži, a naši budući glasači se praktično zastrašuju. Oni lažu o nama da želimo da zatvaramo bolnice, da želimo da naselimo državu migrantima, da promovišemo homoseksualnost, da želimo decu u obdaništima da preorijentišemo i da od dečaka operacijama pravimo devojčice, da građanima hoćemo da uzmemo penzije, da ukinemo minimalnu cenu rada i da šaljemo vojno neosposobljene mlade vojnike u Ukrajinu.

Viktor Orban je u poslednjih desetak godina, zahvaljujući korišćenju državnih resursa, od mađarske dijaspore, ili bar njenih političkih predstavika, napravio svog prvog saveznika. Tako Fides ima uspostavljenu veoma čvrstu saradnju sa ovdašnjim SVM-om, koji aktivno na terenu vodi kampanju za Viktora Orbana, predstavljajući kao pitanje opstanka pobedu Orbana na predstojećim izborima. Da li je ta borba za glasove van granica Mađarske, u takvim uslovima, za Vas unapred izgubljena?

Rekao bih da jeste izgubljena. Naravno, Orban i Fides su u prednosti. Nisam u Suboticu došao u nadi da će većina vojvođanskih Mađara da podrži opoziciju u Mađarskoj, ali sam svakako želeo da im kažem da ćemo ih podržavati i nakon smene režima Viktora Orbana. Želeo sam da znaju da mi zastupamo jednu drugačiju kulturu. Naša kultura podrazumeva da ne podržavamo Mađare van granica zbog njihovih glasova, ne želimo da im kažemo za koju lokalnu partiju da glasaju, kao ni kako da glasaju na državnom nivou, ni u Srbiji, tako ni u Mađarskoj, i za uzvrat ne tražimo od njih nikakvu uslugu.

Koja je Vaša poruka mađarskoj dijaspori na ovim prostorima?

Žao mi je što je svojevremeno vlada Ferenca Đurčanja sprečavala davanje dvojnog državljanstva vojvođanskim Mađarima, jer je on tada matematički izračunao da ti Mađari 2004. godine neće glasati za njega. Ali treba reći i da je Orban još ranije, pre 2002. godine, kada je takođe bio na vlasti, sprečavao davanje mađarskog državljanstva Mađarima van granica, a nakon 2010. godine, kada je ponovo došao na vlast kao premijer Mađarske, on je takođe iz matematičkih razloga to podržavao, jer je procenio da to sada može da mu pomogne da održi svoju moć.

Mi smo prvi koji od srca podržavamo dvojno državljanstvo Mađara van granica i njihovo biračko pravo, iako znamo da veliki broj njih neće podržati ujedinjenu mađarsku opoziciju na ovim izborima. Mi ih volimo i onda ako ne glasaju za nas.

Pre četiri godine ja sam bio među prvima koji se zalagao za ujedinjenje čitave opozicije, iako sam i sam do 2010. godine bio glasač Fidesa. Ja se nisam slagao sa njihovim političkim odlukama, iako mi je njihova ideologija bila bliska. Hodmezevašarhelj, čiji sam gradonačelnik, uvek je bio Fidesov grad, ali sada mi imamo dvotrećinsku većinu i nakon četiri godine na nivou cele naše države postoji jedno takvo jedinstvo da imamo šansu da pobedimo Fides.

(Natalija Jakovljević, Magločistač / Foto: Magločistač)