Skip to main content

Marinika Tepić: Ana Brnabić pokušala da podmetne predstavu – u cara Trajana kozje uši

Info 28. феб 2024.
2 min čitanja

"Svi znaju šta se desilo, sve misije su zapisale šta se desilo – a to je izborna krađa, samo niko ne sme caru koji je go – to da kaže"

Izveštajem je stavljena tačka na sve ono na šta smo ukazivali i potvrđeno je da je izvršena izborna krađa u Srbiji, rekla je Marinika Tepić iz koalicije Srbija protiv nasilja i dodala da će se on sigurno dugo citirati i da daje legitimitet uverenju da izbori, naročito u Beogradu, moraju biti ponovljeni.

Stigao je izveštaj ODIHR-a o decembarskim izborima u Srbiju. O izveštaju je ranije danas govorila predsednica Vlade Ana Brnabić i navela da on stavlja tačku „na sve laži o krađi izbora“.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić na konferenciji za novinare izjavila je da je ovim izveštajem stavljena tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji 17. decembra pokradeni.

„Sve ono na šta smo ukazivali se decidno beleži u izveštaju, a to je organizovana migracija i prevoz birača da bi glasali, falš birački spisak, dominacija predsednika Republike, favorizovanje vlasti kod emitera sa nacionalnom frekvencijom, kupovina glasača, glasanje bez ličnih dokumenata, ogroman pritisak na zaposlene u javnom sektoru. O nejednakim uslovima medijskim – da ne govorim“, navela je.

Marinika Tepić je navela da je premijerka pokušala „da podmetne tokom svoje konferencije“ ono što je nazvala predstavom koja se zove – U cara Trajana kozje ušu. „Svi znaju šta se desilo, sve misije su zapisale šta se desilo – a to je izborna krađa, samo niko ne sme caru koji je go – to da kaže“, navela je.

Ona je podvukla da je ODIHR ekspertska misija, a ne politička i da koriste birokratski jezik, drugačiji od onog koji važi u političkom diskursu.

„Kada vam neko kaže da su se izbori dogodili u neravnopravnim uslovima, u uslovima u kojoj je favorizovan jedan čovek, jedna stranka, u atmosferi polarizacije društva, govora mržnje, vređanjem političkih oponenata ali i novinara – to se zovu nejednaki, neslobodni, nedemokratski izbori. Kada vam neko detektuje kupovinu glasova – korupciju, podmićivanje, davanje novca da bi dali zauzvrat glas – pa to je krađa. Kada vam neko dokumentuje da je problematičan birački spisak, to se zove institucije ne rade svoj posao, takođe tužilaštvo, politicija i svi nadležni. Ovim izveštajem je stavljena tačka na sve ono što smo ukazivali i potvrđeno je da je izvršena izborna krađa u Srbiji“, istakla je.

Svako ko pročita izveštaj – razumeće, izgleda da samo Ana Brnabić i Aleksandar Vučić ne razumeju, dodala je.

(tekst i foto: N1)