Skip to main content

U Bačkom Dobrom Polju podignut spomenik Budi

Vojvodina 28. феб 2024.
2 min čitanja

”Pod strogom zaštitom kineske ambasade”

U Bačkom Dobrom Polju, mestu u opštini Vrbas u Vojvodini, postavljen je spomenik Budi, osnivaču budističke religije koja je zastupljena najviše u Aziji.

Spomenik je izgrađen u centru mesta, nedaleko od škole, na javnoj površini, odnosno pored glavne ulice.

Na najlonu kojim je spomenik još uvek prekriven piše na srpskom i na kineskom jeziku: ”Pod strogom zaštitom kineske ambasade”.

Niko od meštana s kojima smo razgovarali nije znao o čemu se radi, na čiju inicijativu je postavljen spomenik Budi i ko ga je napravio.

Nezvanično saznajemo da lokalna samouprava nije odobrila izgradnju spomenika, odnosno da je postavljen bez dozvole nadležnih u Vrbasu.

“Kada su postavljali spomenik okupilo se stotinak Kineza. Iako smo već navikli na njih, tu su, u selu su otkad se gradi pruga, ovo je zaista bio neobičan prizor, niko nije video toliko Kineza na jednom mestu. Očekujemo svečano otvaranje spomenika ovih dana, tako se priča, ali ne znamo ni ko će ga otvoriti ni zašto baš u Bačkom Dobrom Polju”, ispričao nam je jedan meštanin.

U Bačkom Dobrom Polju u toku je izgradnja pruge koja vodi od Novog Sada ka Subotici i proteže se paraleno sa glavnim putem ka Vrbasu.

U ovom mestu od oko 3.500 stanovnika, u privatnom smeštaju živi više desetina kineskih državljana, ali većina radnika je u objektima koje je za njih obezbedila kompanija.

Izvođač radova na ovom projektu je kineski konzorcijum “China Railway International” i “China Communications Construction Company”, a vrednost ugovora iznosi skoro 1,17 milijardi dolara. Ukupna dužina pruge Novi Sad – Subotica iznosi 108 kilometara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle godine da će pruga biti završena pre roka, odnosno do kraja 2024. godine. Nije poznato da li će spomenik Budi ostati u centru Bačkog Dobrog Polja nakon završetka radova.

(Autonomija)