Skip to main content

LSV – Vojvođani: Pre 50 godina Vojvodina dobila Ustav i razvoj, danas je pokrajina osiromašena

Vojvodina 28. феб 2024.
< 1 min čitanja

“Vojvodini je bilo dobro samo kada je imala punu autonomiju i kada je imala pravo da donosi odluke i raspolaže svojim sredstvima”

Stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani podsetila je da je na današnji dan pre 50 godina Vojvodina proglasila svoj prvi Ustav koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije i dodalda da je od gušenja vojvođanske autonomije do danas ta pokrajina doživela veliki nazadak u svakom smislu.

“Ustavom iz 1974. godine Vojvodina je bila definisana kao autonomni deo Srbije, ali i kao ustavni element jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije. Na osnovu ovog Ustava, Vojvodina je imala punu zakonodanu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo veliki društveni, ekonomski i kulturni rast pokrajine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u vreme kada je Vojvodina imala punu autonomiju i svoj Ustav, plate u njoj bile 40 odsto veće od proseka u Srbiji, a danas su ispod republičkog proseka.

“U to vreme na rang listi 10 opština i gradova u Srbiji sa najvišim platama, devet su bili iz Vojvodine i samo jedna iz uže Srbije i to ovim redom: Kikinda, Novi Sad, Vrbas, Zrenjanin, Bečej, Senta, Subotica, Bačka Palanka, Beograd, Pančevo. Danas, osim Novog Sada, nijedan grad iz Vojvodine ne spada u listu onih sa visokim zaradama”, piše u saopštenju.

Prema njihovim rečima, “Vojvodini je bilo dobro samo kada je imala punu autonomiju i kada je imala pravo da donosi odluke i raspolaže svojim sredstvima”.

“A kada je dobro Vojvodini, dobro je celoj Srbiji. Zato tražimo da se ono što zaradimo u Vojvodini podeli na ravne časti – trećina državi, trećina Vojvodini, trećina gradovima i opštinama. Uspostavljanjem ravnomerne raspodele prihoda od poreza doneli bismo Vojvodini i njenim gradovima dovoljno novca za razvoj, a da pritome ne zanemarujemo obaveze prema državi”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)