Skip to main content

Majke nestalih i ubijenih momaka žaliće se Evropskom sudu za ljudska prava

Građani 26. авг 2021.
2 min čitanja

Vladimir Todorić, advokat Mare Halabrin i Sanje Mihajlović, čiji su sinovi – jedan ubijen, a jedan nestao u obračunu klanova povezanih sa Veljkom Belivukom, žaliće se Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja prava na život i na efektivnu istinu.

Majka Aleksandra Halabrina, čije je telo pronađeno, kaže za TV N1 da još nije saslušan Vladimir Kovačević koji se, kako joj je policija potvrdila, s njenim sinom sreo u danu nestanka.

Vladimir Kovačević se pre nekoliko dana fotografisao s ministrom policije Aleksandrom Vulinom.

Majka Gorana Mihajlovića, koja o svom sinu ne zna ništa 28 meseci, kaže da svake nedelje odlazi u SBPOK gde su joj tek nedavno saopštili da je istraga počela.

Advokat Todorić očekuje da će Evropski sud za ljudska prava reagovati, kao što je to činio u sličnim slučajevima u Turskoj i Rusiji.

„Imamo obilje dokaza. Nama je neophodna internacionalizacija ovog problema jer su institucije – tužioci i sudije, previše mali i uplašeni da bi izašli na kraj s ovom mašinerijom užasa i strahote koja je napravljena u Srbiji u poslednjih pet godina“, kaže Todorić.

Prema njegovoj oceni, država ne želi da rasvetli ubistva i preduzme sve moguće mere da bi pokrenula efektivnu istragu.

„Halabrin i Mihajlović nisu jedini za čije sudbine se nije utvrdilo šta se desilo, govorimo o otprilike dvadesetak ljudi“, rekao je advokat.

Istraga je, kaže Todorić, limitirana i neće utvrditi nalogodavce i ceo kontekst nastanka organizovane kriminalne grupe i predstavlja iznuđen potez u odbrani od te grupe „koju je ona napravila, kontrolisala, ali koja se osilila i izmakla kontroli“.

Todorić ističe da je slučaj Aleksandra Halabrina specifičan po tome što je utvrđeno da je on bio povezan sa ljudima koji su bliski režimu.

Problem je, dodaje on, što se porodicama ne da uvid u predmet tužilaštva, da se odbija saslušanje majki kao svedoka.

Mara Halabrin kaže da se njen sin poslednji put video s Vladimirom Kovačevićem, zvanim Kovač na Banjici.

„To mi je potvrđeno u policiji, kao i da je Kovačević navodno saslušan u zatvoru nakon što je uhapšen zbog oružja“, kazala je Halabrin za TV N1.

Sanja Mihajlović kaže da 28 meseci i 26 dana živi u neznanju o sudbini sina, ali da je „još više boli činjenica da se za nekoliko dana rasvetlio pokušaj otmice brata visokopozicioniranog kavčanina“.

Da li je ovde sve selektivno? Moj sin je imao kontakt s njim“, kaže Mihajlović i dodaje da joj je poručeno da se sada radi na slučaju njenog sina te se nada da će nešto saznati s tim u vezi.

(Beta)