Skip to main content

Sindikat: Do 1. oktobra rok za pokretanje tužbi zbog umanjenja penzija

Info 26. авг 2021.
< 1 min čitanja

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica saopštilo je danas da 1. oktobra ove godine ističe rok za pokretanje postupka za naknadu štete zbog smanjenja penzija, kao i da smatraju da je umanjenjem penzija od 2014. do 2018. godine oštećeno oko 840.000 penzionera.

Pozivajući se na podatke koje je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu prosledila država Srbija, Udruženje sindikata navodi da je u tom periodu na penzijama „ostvarena ostvarena ušteda, odnosno naneta ukupna šteta penzionerima od 98,9 milijardi dinara ili oko 840 miliona evra“.

Ističu da se u ovom trenutku pred sudovima u Srbiji vodi preko 10.000 parničnih i drugih postupaka oštećenih penzionera i njihovih naslednika za naknadu štete nanete smanjivanjem penzija, a da je sud u Strazburu do sada prihvatio nekoliko desetina predstavki od kojih je 11 već objedinjeno u predmet „Žegarac i drugi protiv Srbije“, koji se nalazi u postupku rešavanja.

Ukazali su i da Ustavni sud Srbije nije sproveo postupke ocene ustavnosti Zakona kojima su umanjivane penzije.

„Namera aktuelne vlasti je da ignorisanjem obaveze ocene ustavnosti Zakona i odugovlačenjem postupaka koji se vode pred redovnim sudovima i Ustavnim sudom, vremenski odloži obraćanje oštećenih penzionera sudu u Strazburu i tako dovede do zastarevanja nastale štete penzionerima“, navelo je Udruženje.

Oni pozivaju oštećene koji nisu pokrenuli postupke za naknadu štete da to urade do 1. oktobra 2021. godine i tako obezbede pravo da posle pozitivne presude Evropskog suda za ljudska prava pokrenu i sudski postupak za naknadu štete.

(FoNet, Foto: Pixabay)