Skip to main content

Majić o „slučaju Jagodina“: Najpre bih se pozabavio zaštitom svedoka

Aktuelno 21. апр 2021.
< 1 min čitanja

Ne bih odahnuo posle informacije da je tužilaštvo u Jagodini otvorilo predmet u slučaju navoda o podvođenju maloletnica na zabavama, za koje se sumnja da ih je organizovao gradonačelnik Dragan Marković Palma, „jer ne bi prvi put bilo da ne dobijemo konačan institucionalni odgovor“, izjavio je sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

U intervjuu za podkast Istinomera „U mikrofon“, on je rekao da bi se na mestu tužioca najpre profesionalno pozabavio zaštitom svedoka, zatim potrudio da što pre dođe do potencijalnih drugih lica, a onda i razmislio da iskoristi postojeći mehanizam za izmeštanje postupka iz Jagodine.

Izmeštanje postupka ne mora biti apsolutna garancija, ali se Majić „boji da će, u ovakvim uslovima, biti veoma teško tamo sprovoditi postupak“.

U vezi sa svedočenjima bivših policajaca u medijima o vezama organizovanog kriminala i države, poručio je da bi „svim informacijama trebalo prići s oprezom“.

Kako smatra, najgore bi bilo da ne dobijemo nikakav institucionalni odgovor na „strašne tvrdnje izrečene u javnosti da BIA i vladajuća stranka, koja kontroliše sve segmente ovoga društva, dele novac od narkotika“.

Proteklih meseci svedoci smo afera o navodnim vezama određenih segmenata vlasti i kriminala, o kojima je govorio i predsednik Republike, što je, prema oceni Majića, signal „da se ne može ovako delovati, a ne osetiti kako će se to vratiti onima koji su sve dozvolili, počev od Savamale na ovamo, do današnjeg dana“.

Objašnjavajući tezu o bezakonju koje može da slomi sistem, on je predočio da tačka pucanja sistema nastaje „kada počne otkazivanje poslušnosti unutar sistema, u slučaju navodnih veza segmenata države s kriminalom“.

To može biti momenat kada delovi kriminalne sfere počinju da se obračunavaju, ne samo međusobno, nego i s delovima državnog aparata, zaključio je Majić.

(FoNet, foto: Medija centar Beograd)