Skip to main content

Građanska Vojvodina: Institucije odgovorne za bezbednost Ane Lalić

Građani 11. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Zaista je poslednji čas da institucije u ovoj zemlji počnu da primenjuju zakone i ne dozvole da ekstremisti nekažnjeno vređaju i prete jer to celo društvo vodi u anarhiju"

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala je tužilaštvo i policiju da što pre privedu pravdi odgovorne za pretnje novinarki i predsednici Nezavisnog društva npvinara Vojvodine Ani Lalić.

Nakon javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman Ani Lalić stižu eksplicitne pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Najviši predstavnici gradske vlasti u Novom Sadu građane koji se protive izgradnji crkve na Limanu predstavili su kao protivnike vere, srpstva i pravoslavlja.

„Zato predstavnike lokalne vlasti pozivamo na odgovornost i poručujemo im da odmah prestanu sa izazivanjem tenzija deleći građane na podobne i nepodobne, na vernike i nevernike“, piše u saopštenju.

Od pokrajinske vlasti traži se reakcija i na pretnje Ani Lalić, kao i na poruke predstavnika novosadske vlasti, kojima se narušavaju multietnički odnosi u Vojvodini.

„Veoma smo zabrinuti za bezbednost Ane Lalić, koja je već danima izložena šovinstičkim uvredama i pretnjama smrću od strane desničarskih i profašističkih grupacija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da još više plaši ćutanje institucija na takvu kampanju mržnje i pozive na linč.

„Zaista je poslednji čas da institucije u ovoj zemlji počnu da primenjuju zakone i ne dozvole da ekstremisti nekažnjeno vređaju i prete jer to celo društvo vodi u anarhiju. Institucije su odgovorne za bezbednost svih građana, a izostanak reakcije na pretnje nasiljem je zastrašujuća poruka celom društvu“, zaključuje se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)