Skip to main content

Lunić: Harčenko u ulozi Putinove marionete kome je cilj da destabilizuje naš region

Jugoslavija 10. avg 2022.
2 min čitanja

Izjava ruskog ambasadora da postoji mogućnost otvaranja ruske vojne baze u Srbiji je laž, kaže za Danas Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike i bivši vojni ataše Srbije u Londonu.

On je komentarisao pisanje Lenta.ru, ruskog sajta odnosno navode vojnog eksperta i istoričara Borisa Julina, da bi se u Srbiji mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

Ambasador je naglasio da je Srbija prijateljska država te da Beograd „fundamentalno odbija anti-ruske sankcije“.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe“, citira Lenta.ru Bocan Harčenka.

–Ambasador Bocan Harčenko samo misli da svojim radom i ovakvim izjavama sledi ruski nacionalni interes. Međutim, on se postavlja u ulogu marionete kojom upravlja Putin i kome je cilj da destabilizuje naš region, a Srbiju uvuče u konflikte koji bi rezultirali devastacijom i naše nacije i države.“ – kaže Nikola Lunić.

Prema njegovim rečima, spekulacija o otvaranju vojne baze u Srbiji predstavlja u ovom osetljivom geopolitičkom trenutku direktnu pretnju po kredibilitet Srbije u međunarodnoj zajednici i njenu proklamovanu neutralnost.

–Ambasador se postavlja u ulogu krajnjeg izvršioca hibridnog rata kojeg Rusija sprovodi protiv Srbije i njenih interesa, a u cilju zadržavanja svog uticaja na Balkanu. Ukoliko proučite definiciju hibridnog rata, onda ćete videti da se on eklatantno sprovodi kroz paravojnu obuku srpske omladine, energetske ucene, agresivnu propagandu, lažne vesti ili sajber operacije sa najavom sporazuma o informacionoj bezbednosti sa Rusijom – objašnjava Lunić.

Kako dodaje, ambasador Harčenko često izlazi iz tradicionalnih diplomatskih manira i u svojim izjavama koristi čak i prikrivene pretnje poput one o ekonomskim i socijalnim posledicama po Srbiju što mu aktuelni ministar spoljnih poslova toleriše.

–Ovakav način preuzimanja bespotrebnih bezbednosnih rizika, Srbija mora nedvosmisleno da izbegne i pokaže da nam je savesna spoljna politika imperativ. Bez obzira na mnoštvo lukrativnih opstrukcija, malignih dejstava i kognitivnih zabluda, društvo mora investirati u budućnost ne zaboravljajući prošlost, a vitalne nacionalne interese povremeno podešavati u odnosu na geopolitičku realnost na koju ne možemo da utičemo – zaključuje sagovornik Danasa.

(S. Čongradin, Danas / Foto: Privatna arhiva)