Skip to main content

Lukšić: U školama jednaki crnogorski i srpski

Aktuelno 25. jul 2011.
< 1 min čitanja

„Iz tog razloga Ministarstvo prosvete završava pripremu nastavnog plana i programa koji će obezbediti i deci, kojima crnogorski nije maternji, izučavanje svog jezika kao posebnog predmeta, i dobijanja ocene na kraju školske godine“, kazao je Lukšić. 
Reagujući na poruku lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića da ta stranka neće glasati za izborni zakon ukoliko srpski jezik ne ostane u obrazovnom sistemu Crne Gore, premijer je u okviru premijerskog sata u parlamentu istakao da se napredak države u evropskim integracijama ne može podrediti bilo kakvim uskonacionalnim ili partijskim interesima. ‚   

„Verujem da ste svesni činjenice da je nastavak evropskih integracija naš zajednički cilj i zato se nadam da ćete, ipak, na kraju podržati izborni zakon, a da ćete u otvorenoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvete naći načina da dođete do najboljeg rešenja, uz očuvanje jedinstava obrazovnog sistema“, kazao je Lukšić.
Mandić je rekao da ovakav stav premijera znači da opozicija neće podržati izborni zakon.
„Očigledno je da izbornog zakona neće biti i da je to, nakon ovakvog odgovora premijera, više nego sigurno“, kazao je Mandić. 

(Agencije)