Skip to main content

LSV: Hoćemo da od Srbije napravimo Vojvodinu

Info 03. мар 2008.
2 min čitanja

lsv.jpgVojvodina će zbog ovako sačinjenog ugovora o izgradnji autoputa Horgoš – Požega izgubiti 450 miliona evra, što je oko 90 hiljada radnih mesta, a što nije beznačajno ako se zna da je u Vojvodini 240 hiljada nezaposlenih, rekao je Bojan Kostreš, potpredsednik LSV, na tribini pod nazivom Vojvodina nije krava muzara, koju je ova stranka organizovala tokom vikenda u Subotici. S poskupljenjem putarina taj gubitak uvećan je s novih 95 miliona evra, napominje Kostreš, navodeći da zahtev Dojče banke, jednog od finansijera izgradnje autoputa, da se njena potraživanja moraju izmiriti pre ostalih, govori i o tome da ni sami investitori nisu uvereni u sigurnost tog posla.
Drugi značajan ekonomski problem s kojim se Vojvodina suočava jeste prodaja NIS-a, čijih je 92 odsto kapitala upravo s teritorije Pokrajine. Vlada Srbije je pristala da to preduzeće proda po ceni koja je ravna jednogodišnjoj proizvodnji nafte i gasa u zemlji, kaže Kostreš, najavljujući da će o tom poslu morati da raspravlja pokrajinska skupština
– Tokom 1983. godine proizvodnja nafte na tlu Vojvodine pokrila je njene ukupne potrebe, što znači da je ona u tom pogledu bila potpuno nezavisna, a Vlada nas stavlja u poziciju energetske zavisnosti od Rusije. Ruski gas poskupeo je upravo ovih dana, i to će najpre pogoditi građane Vojvodine, jer oni čine 60 odsto potrošača gasa. Nisam protiv prodaje NIS, pa ni protiv prodaje ruskoj kompaniji, ali uz tender, kako bi se dobila prava cena tog preduzeća i kako taj posao ne bi išao na štetu građana Vojvodine – napominje Kostreš.
On je podsetio i na činjenicu da se samim ustavom Vojvodina praktično stavlja u drugorazredni položaj u odnosu na Kosovo, kojem se u preambuli garantuje autonomija, dok se Vojvodina kao pokrajina i ne spominje. – A kada pokrenemo pitanje vojvođanske autonomije zamera nam se da želimo da se otcepimo. Ne, ne želimo. Jedino što želimo je da otcepimo vojvođanska sredstva iz tuđih ruku. Želimo da od Srbije napravimo Vojvodinu, jer će je upravo Vojvodina uvesti u Evropu – rekao je Kostreš.
Aleksandra Jerkov, predsednica omladine LSV, kritikovala je političare u Srbiji da imaju više Kosova u rečima nego u srcu i delima. – Ako je Kosovo u Srbiji, onda je i dva miliona Albanaca u Srbiji. A u našoj skupštini ne mogu da prihvate ni onog jednog poslanika Albanca. Parola Kosovo je Srbija takođe znači i mogućih 30 poslanika Albanaca u Skupštini Srbije, i to da neki od ministara budu Albanci. Mogu li to da prihvate ovi koji viču da je Kosovo Srbija? Čini se da ova parola služi samo za to da se pažnja javnosti skrenuta s glavnih problema u zemlji – rekla je Aleksandra Jerkov na tribini u Subotici.

(Danas)