Skip to main content

LSV: Beogradu metro, a pruge u Vojvodini na doboš

Vesti 14. јан 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uzrazila je danas nezadovojstvo zbog informacija da je „Infrastruktura železnice Srbije“ ponudila na aukcijsku prodaju šine, stari kolosečni pribor i skretnice koje se nalaze na 15 železničkih pruga, uglavnom u Banatu i Bačkoj.

„Na taj način će u zaborav otići neke od njih, poput pruge Sečanj – Jaša Tomić i Zrenjanin – Vršac. O ovome se ćuti u Skupštini Srbije, jer u njoj nema autentičnih poslanika iz Vojvodine, koji bi se borili za interese građana naše pokrajine“, navodi se u saopštenju te stranke.

Upozorili su da nekada veoma razvijena železnička mreža u Vojvodini već više od 30 godina beleži teške dane, a pojedine pruge su prestajale da funkcionišu jedna za drugom.

„Železnička pruga Zrenjanin–Vršac nije u funkciji još od 2006. godine. Na taj način su dva dela Banata izgubila železničku vezu, staru više od 130 godina. Sa uklanjanjem šina ’nerentabilne’ pruge Zrenjanin–Vršac započelo se pri kraju juna 2021. godine“, navodi se u saopštenju i dodaje da su javnosti davana prazna obećanja da će ova pruga biti rekonstruisana.

Umesto rekonstrukcije i oživljavanje železničkog saobraćaja u ovom delu Banata, ocenjuju u LSV-u, javnost svedoči izgradnji metroa u Beogradu.

„Najavljeno je da će cena izgradnje beogradskog metroa iznositi preko četiri milijardi evra i da će je finansirati svi građani Srbije. U isto vreme pruge u Margiti, Sečnju, Vršcu ili Jaši Tomić skidaju se i prodaju kao staro gvožđe“, piše u saopštenju.

LSV je ukazala na potrebu poštovanja Ustava Srbije i činjenice da su svi građani ravnopravni, ali da se iz dana u dan potvrđuje da oni to nisu.

Centralizacija države je dovela do uništavanja, praktično, svih krajeva izvan Beograda. Sada nestaje pruga. Nećemo dopusiti da nestanu Vršac, Plandište, Boka ili Sutjeska. Zato je veoma bitno da se glas Vojvođana ponovo čuje u parlamentu“, saopšteno je iz LSV-a.

(Autonomija)