Skip to main content

ZSF: Da li će Zrenjaninci ikad dobiti ispravnu vodu za piće?

Lokalne samouprave 14. jan 2022.
2 min čitanja

Zrenjaninski socijalni formu podsetio je danas da je još početkom novembra prošle godine Ana Brnabić izjavila da Vlada Srbije razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu.

„Iako je od ove premijerkine izjave prošlo više od dva meseca, u međuvremnu se nisu pojavile nove informacije o tome kako će problem vodosnabdevanja u Zrenjaninu biti rešen. Gradski čelnici takođe ne saopštavaju nikakve konkretne predloge. Dva pokušaja da se proda izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode, koje se pokazalo kao neuspešno, su propala“, upozorio je ZSF.

Tvrde da je očigledno da se i dalje insistira na konceptu javno-privatnog partnerstva, što nagoveštava da država nema nameru da angažuje budžetska sredstva kako bi Zrenjaninci konačno dobili ispravnu vodu za piće.

„Maja meseca 2021. Vlada je Gradu Zrenjaninu dodelila 448,2 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u industrijskoj zoni Jugoistok 2. Na ovoj lokaciji gradi se gigantska fabrika guma kompanije Linglong iz Kine. Dakle, da bi Zrenjaninci, koji su državljani Srbije, dobili ispravnu vodu za piće traži se privatni partner, a kada treba obezbediti vodu i kanalizaciju za privatnu firmu iz Kine, to plaća naša država. Interes Linglonga je iznad zdravlja naših ljudi“, ocenili su iz ZSF-a.

Smatraju da je iz izjave Ane Brnabić vidljivo i da Vlada nema nameru da se ozbiljno pozabavi problemom pijaće vode u Vojvodini, gde se procenjuje da oko dve trćine stanovnika nema ispravnu vodu.

„Budući da se radi o jednom od najvećih zdravstvenih problema u Srbiji, njime bi morala da se bavi centralna vlast. Neophodno je da najpre bude izrađena ozbiljna studija o tome koji je najefikasniji i najjeftiniji način da se obezbedi ispravna voda za piće u Vojvodini. Postoje različiti predlozi, kao što je gradnja jednog ili više regionalnih vodovoda ili da svako naselje rešava problem za sebe. Neophodno je da Vlada angažuje najbolje sručnjake kako bi bilo pronađeno optimalno rešenje“, smatraju u ZSF-u.

(Autonomija)