Skip to main content

Liban ostao bez struje zbog nestašice goriva

(Pod) razno 09. окт 2021.
< 1 min čitanja

Liban je 9. oktobra ostao bez struje, a zemlja je utonula u mrak usred teške ekonomske krize.

Zvaničnik vlade rekao je novinskoj agenciji Reuters da su dve najveće elektrane u zemlji, Deir Ammar i Zahrani, zatvorene zbog nedostatka goriva.

Kako je saopšteno, električna mreža je „potpuno prestala sa radom danas u podne“ i malo je verovatno da će se ponovo pokrenuti u narednih nekoliko dana.

U proteklih 18 meseci Liban je preživeo ozbiljnu ekonomsku krizu koja se pogoršala usled nestašice goriva.

Kriza je ostavila polovinu stanovništva u siromaštvu, oslabila valutu i izazvala velike demonstracije protiv političara.

Nedostatak deviznih sredstava u međuvremenu je otežao plaćanje inostranim dobavljačima energije.

U saopštenju koje je preneo Reuters, libanska državna kompanija za električnu energiju takođe je potvrdila gašenje dve elektrane, koje zajedno daju oko 40 odsto električne energije u zemlji.

Njihovo zatvaranje dovelo je do „potpunog nestanka“ elektroenergetske mreže, navodi se u saopštenju, „bez mogućnosti da se u međuvremenu nastavi sa radom“.

Mnogi Libanci već zavise od energije od privatnih generatora na dizel pogon. One su, međutim, postale sve skuplje za rad usled nedostatka goriva i ne mogu pokriti nedostatak nacionalne mreže za električnu energiju.

Ljudi su često dobijali samo dva sata električne energije u zemlji pre ovog poslednjeg gašenja.

Zemlja se takođe bori sa posledicama eksplozije u Bejrutu u avgustu 2020, u kojoj je poginulo 219 ljudi, a povređeno 7.000 osoba.

Nakon eksplozije, vlada je podnela ostavku, a Najib Mikati postao je premijer u septembru, više od godinu dana nakon odlaska prethodne administracije.

Prošlog meseca militantna grupa Hezbolah unela je u zemlju iransko gorivo kako bi ublažila nestašice. Njihovi protivnici kažu da grupa koristi isporuku goriva da proširi svoj uticaj.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)