Skip to main content

Lezbejke organizovale uličnu akciju

Autonomija 27. јун 2012.
< 1 min čitanja

Kako se navodi u saopštenju pres službe NLO, aktivistkinje su na Međunarodni dan ponosa LGBT osoba građanima koji su danas koristili servis nekoliko institucija u Novom Sadu, dočekale sa ovom porukom.

Aktivistkinje NLO su građanima delile poruku „Lezbejke vam žele dobar dan“ na ulazu u Gradsku kuću, u Kulturni centar Novog Sada, u Uspensku crkvu, kod Ureda matičara i još nekim institucijama.

Dan ponosa obeležava se od 1969. godine, kada su se u Nju Jorku LGBT osobe prvi put pobunile protiv policijskog terora.

NLO je ocenio da je u državama, kao što je Srbija, Parada ponosa, kao jedan od načina obeležavanja ovog dana, politički protest koji ni kao takav ne može da se održi.

„Od 2001. godine pa do danas kada dođe vreme u godini za održavanje Parade Ponosa sigurnosnih uslova naravno nema i postaje vrlo jasno da više od deset procenata stanovništva, koliko čini LGBT populacija, ne može da izrazi svoje nezadovoljstvo“, navodi se u saopštenju.

NLO se zapitao da li je moguće da se i ostali građani u Srbiji zaista oseća sigurno i dobro „kada toliko ljudi u ovoj zemlji trpi svakodnevno diskriminisanje i različite oblike nasilja“.

Novosadska lezbejska organizacija postoji od 2004. godine i okrenuta je osnaživanju LGBT zajednice i promovisanju lezbejske kulture.

Zbog ponašanja države NLO ne učestvuje u pokušaju organizovanja Parade ponosa i ne pristaje da pravi kompromise.

(Beta)