Skip to main content

Lekari bez granica optužuju Poljsku da im je uskratila pristup izbeglicama

(Pod) razno 06. jan 2022.
< 1 min čitanja

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je da su njeni timovi napustili granicu Poljske sa Belorusijom, nakon što su im poljske vlasti više puta uskratile pristup izbeglicama i migrantima kojima su hteli da pruže pomoć.

Lekari bez granica su saopštili da su proveli tri meseca tražeći dozvolu za svoje radnike za hitne slučajeve kako bi ušli u šumovitu graničnu oblast, gde su tražioci azila zaglavljeni po hladnom vremenu, preneo je Radio slobodna Evropa.

„Od oktobra smo više puta tražili pristup zabranjenoj zoni od granične straže u Poljskoj, ali bezuspešno“, saopštila je koordinatorka grupe za vanredne situacije za Poljsku i Litvaniju Frauke Osig.

Novinarima i humanitarnim radnicima potrebna je posebna dozvola za ulazak u pogranično područje.

“Znamo da i dalje ima ljudi koji prelaze granicu i kriju se u šumi, kojima je potrebna podrška. Iako smo posvećeni pružanju pomoći ljudima u pokretu, gde god da se nalaze, nismo bili u mogućnosti da dođemo do njih u Poljskoj”, navela je Osig.

Evropska unija optužila je beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenku da je dovezao izbeglice i migrante na granice članica EU Poljske, Letonije i Litvanije, kako bi uzvratio na sankcije koje je Brisel uveo Minsku zbog gušenja demonstracija nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Poljska je, takođe, preduzela korake kao odgovor na migrantsku krizu, uključujući izgradnju ograde od bodljikave žice i gomilanje hiljada vojnika duž granice sa Belorusijom.

(FoNet/N1, Foto: Pixabay)