Skip to main content

Kurti najavio tužbu protiv Srbije za genocid

Jugoslavija 07. maj 2021.
2 min čitanja

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je danas da je Vlada počela rad na pripremi optužnice protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde za genocid.

On je, posle sednice Vlade, rekao da su “pripreme gigantske jer se takav slučaj niti sme, niti treba, niti može izgubiti”.

Kurti je rekao da, pre započinjanja dijaloga sa srpskom stranom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dve zemlje, treba da postoji unutrašnji dijalog sa opozicionim strankama.

On je na konferenciji za medije posle sednice Vlade rekao je da će prvi sastanak sa srpskom stranom održati u junu.

“Imaćemo radnu večeru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žosepom Borelom 18. maja. Sastanak 11. maja se ne održava, jer se održavaju samo sastanci kada se svi dogovorimo i takav sastanak smo ostavili za negde u junu. Danima pre tog datuma bićete obavešteni. Teme rasprave mogu se objaviti samo kada se obe strane slože. Ne postoje teme koje su samo zahtev jedne strane. Imamo još stvari pre nego što stignemo do tamo (dijaloga). Prva je unutrašnja diskusija sa opozicijom i svojevrsna radiografija stanja dijaloga sa Srbijom, u vezi sa dosadašnjim procesom i postignutim dogovorima”, rekao je kosovski premijer.

Kurti je rekao da vlada na čijem je čelu nije vlada koja vodi dijalog sa Srbijom, a da nema dijaloga u Skupštini Kosova.

“Sastanak koji se održava u Briselu, 18. maja nije dijalog sa Srbijom. Bićemo 6 lidera zemalja zapadnog Balkana. U maju se ne očekuje sastanak, a kamoli novo poglavlje dijaloga sa Srbijom. Naš prioritet je vladin program upravljanja. O njemu takođe moramo razgovarati u Skupštini. Tokom maja sigurno ću održati sastanke sa liderima opozicionih partija. Moram da vidim agendu kada ih mogu što pre održati (sastanke)”, kazao je kosovski premijer i dodao da je o dijalogu potreban nacionalni konsenzus.

Kurti je rekao da za vraćanje mere reciprociteta mora da se pripremi izveštaj o prekršajima koje je počinila Srbija.

“Čak i kada sam poslednji put bio premijer, prošla su dva meseca dok nismo uspostavili reciprocitet, i to postepeno. Ne želimo da iznenadimo međunarodne faktore, već da ih na vreme obavestimo i pripremimo”, rekao je on.

(Beta)