Skip to main content

Kurti: Na izborima u Srbiji sprovedeno tiho etničko čišćenje

Info 11. apr 2022.
2 min čitanja

Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu učinjena je velika nepravda pasivizacijom preko 6.000 adresa albanskog stanovništva u ovim opštinama, i nedavni izbori u Srbiji nisu bili ni slobodni ni demokratski, poručeno je sa zajedničkog sastanka Albanaca s juga Srbije sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Ocenjeno je i da se radi o tihom etničkom čišćenju, kao i da nedostatak jedinstva među samim Albancima čini dodatnu štetu, prenosi KoSSev. Sastanaku se nisu odazvali, uprkos pozivu, Šćiprim Arifi i Sami Saljihu.

Tokom ovog sastanka razgovarano je o rezultatima izbornog procesa u Srbiji, posebno za tri opštine sa albanskom većinom. Na ovim izborima učestvovale su i albanske stranke koje su konkurisale sa dve liste „Koalicija ujedinjenih Albanaca“ i „Albanska demokratska alternativa“.

Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, učinjena je velika nepravda pasivizacijom preko 6.000 adresa albanskog stanovništva u ovim opštinama, rečeno je na početku sastanka.

Kurti je rekao da to predstavlja „tiho etničko čišćenje“ koje nosi „velike posledice“.

„Ovaj metod Srbije, kojim je uskraćeno osnovno i demokratsko pravo glasa, doneo je nezadovoljavajuće rezultate. Dakle, ovi izbori nisu bili ni slobodni ni demokratski“, rekao je on.

Nedostatak jedinstva i koordinacije albanskih političkih subjekata na jednom frontu bio je sa druge strane dodatno štetan faktor za izborne rezultate, rekao je ovaj premijer.

„Stanje Albanaca u ovim opštinama, uz diskriminatornu i opresivnu politiku Srbije, zahteva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva albanskih entiteta u Preševu, Medveđa i Bujanovac. Posle suzbijanja diskriminacije koja se sprovodi prema Albancima, ne treba podržavati pokušaje uzajamnog iritiranja Albanaca, a što je i namera kako bi se svrgnula gradonačelnica Preševa, Ardita Sinani. Podela su pogrešne i čine štetu“, rekao je Kurti.

Zato saradnja i „pravedno usklađivanje“ u zaštiti i unapređenju prava Albanaca nisu samo neophodnost, već i „neophodnost vremena“.

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu 97,96 odsto obrađenih biračkih mesta, Koalicija Albanaca Preševske doline neće imati predstavnike u novom sazivu Skupštine Srbije.

„Koalicija Albanaca osvojila je 0,26 odsto glasova, što nije dovoljno za poslaničko mesto“, saopštili su iz RIK-a 6. aprila.

(N1, Kossev, Foto: Kabinet premijera)