Skip to main content

Kulturni centar u Temerinu prešao u vlasništvo SPS-a, i to se saznalo – slučajno

Vojvodina 12. feb 2023.
2 min čitanja

Reč je o objektu od skoro 3700 kvadrata

U Temerinu zgrada u kojoj se nalazi kulturni centar dodeljena je, odlukom Osnovnog suda u Novom Sadu, Socijalističkoj partiji Srbije. Reč je o objektu od skoro 3700 kvadrata, koji je od šezdesetih u vlasništvu Saveza komunista Jugoslavije, potom u državnoj svojini, a sada je ponovo u partijskim rukama. Osude su stigle od meštana, ali i od koalicionih partnera SPS-a na lokalu, odnosno iz Opštine, koja je godinama pokušavala da svojinu nad zgradom prebaci sa države na svoje ime.

Nekada zadružni dom, kasnije dom kulture, danas kulturni centar. Zgrada u centru sela za Temerinčane je mnogo više od imena i nekretnine na atraktivnoj lokaciji.

„Znači ovaj objekat sagrađen je posle pedesetih godina svim zajedničkim snagama Temerinčana, iz cigala salaša koji su se u to vreme uništavali u suštini. Kao i svi drugi Temerinčani ili puno njih i ja sam vezana sama za ovaj objekat znači ja sam skoro ovde odrasla, i kao dete sam igrala ovde i folklor i bila u različitim folklornim grupama“, priča nam Livia Tot, novinarka Mađar Soa.

Novinarka koja je u kulturnom centru počela i svoju karijeru, priča nam da je tu već decenijama dom za većinu kulturnih institucija u opštini – tu je nekoliko KUD-ova, muzej, galerija i svečana sala. Odmah do njih su i prostorije više stranaka – pa i Socijalističke partije Srbije, koja krajem 2022, odlukom novosadskog suda, postaje vlasnik cele zgrade. Njihovi koalicioni partneri u lokalnoj vlasti, SNS i SVM za to su saznali, kažu nam – slučajno.

„Saznali smo iz katastra. Kako su ljudi bilo zgroženi u katastru kako su dobili nalog da se upiše kao pravo vlasništva Socijalistička partija Srbije. To je skandal, skandalozno“, kaže Robert Pastor, predsednik Skupštine opštine Temerin.

N1: Zbog čega?

„Politički je to nebranjivo. Ja mislim da ovo nije u interesu građana Opštine i zato ne mogu da shvatim svoje koalicione partnere, članove SPS-a koji i dan danas misle da je to ispravno, to ne može biti ispravno“, odgovara nam.

Drugostepena odluka Osnovnog suda u novom Sadu obrazložena je time da je SPS pravni naslednik Saveza komunista Jugoslavije, te da je uslove za sticanje prava svojine stekao redovnim održvanjem. Iako SPS u posedu zgrade nije od 2002. godine odnosno od kada je donet Zakon o finansiranju političkih stranaka koji kaže da partija nekretninu može samo da kupi, ne i da je nasledi.

Iz opštinskog odbora socijalista u telefonskom razgovoru rekli su nam da ne žele da komentarišu odluku suda, ali ni ogorčene reakcije iz Opštine, u kojoj su i sami, deo vladajuće koalicije.

Njihovi koalicioni partneri na lokalu najavljuju da će se boriti da zgradu vrate u javnu svojinu, ali ovoga puta, u ruke Opštine. Temerinci pak strahuju da bi udruženjima koja su do sada prostor koristili, mogla da bude nametnuta renta.

„Ja smatram da je taj strah od strane opštine i strane građana opravdan, zato što smo viđali takve slučajeve i na drugim mestima“, navodi Livia Tot.

KC Temerin samo je poslednja na dugoj listi nepokretnosti u vlasništvu socijalista – Centar za istraživačko novinarstvo ranije je pisao o tome da SPS poseduje nekretnine vrede skoro 14 miliona evra, što je poređenja radi, oko sedam puta više od vladajuće Srpske napredne stranke. Isto istraživanje otkriva i da su među zakupcima SPS-a i brojne javne i kulturne institucije.

(Ksenija Pavkov, N1 / Foto: Autonomija)