Skip to main content

Dokumentarac Maldita sa Božom Vrećom osvojio najveću špansku nagradu Goya

Kultura 12. feb 2023.
2 min čitanja

Božo Vrećo je napisao tekst za pjesmu na ladinu, jeziku bosanskih Sefarda

Film „Maldita – Ljubavna pjesma Sarajevu“ u čijem je fokusu bh. umjetnik Božo Vrećo, osvojio je najveću špansku filmsku nagradu Goya u kategoriji za kratki dokumentarni film.

Autori vilma Maldita su Raul de la Fuente i Amaia Remirez.

Kroz priču o pjesmi „Maldita“ koju katalonska skladateljica Clara Peya želi posvetiti i snimiti sa Božom Vrećom, film govori o Sarajevu, njegovoj bogatoj historiji koja je kroz Sefarde povezana sa Španijom, te o Boži Vreći kao jedinstvenom umjetniku.

Božo Vrećo je napisao tekst za pjesmu na ladinu, jeziku bosanskih Sefarda, a film kulminira snimkom zajedničke izvedbe „Maldite“.

„Pročitao sam jako puno materijala zapisanog u starim sefardskim poemama i sklopio sopstvenu sevdalinku na ladinu, bilo je jako zanimljivo raditi na ovom i ovakvom filmu, on je o prihvatanju, sevdahu, meni, Sarajevu, sefardima, emocijama i pjesmi. On je vrlo odvažan i smio, autentičan i ogoljen, iskren,umjetnost koja jeste hod po ledu i oštrici mača, umjetnost koja jeste i rizik i hrabrost i odricanje i posrtanje i nije za kukavice, umjetnost koja jeste i drhtaj i jecaj i suza i krik, ali isto tako i osmijeh i jedna beskonačna dosanjana moć želje truda i talenta da se dosegne svoj smisao u svom besmislu svega što nas okružuje i sputava, to je dar koji me sačuvao od ludila i bespotrebnog dešifriranja ljudi kojima nisam bio po mjerilima i vjerojatno neću nikad.

Jako sam sretan jer Maldita smo svi mi koji vjerujemo u sebe uprkos sistemu i društvu koje nas želi formirati po svojim pravilima i kalupima, prigrliti sebe najveća je pobjeda i sve su ovo bitni odvažni koraci koji me spremaju i uvode u još važnije projekte i priče i moje sopstvene ispovjedne rime“, napisao je Boži Vrećo uoči premijere filma u decembru 2021.

Ceremonija dodjele Goya filmske nagrade održana je sinoću Sevilli, u Španiji. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Španska kino akademija, a ove se godine dodjeljuje 37. put.

Režiju filma potpisuju Raul de la Fuente i Amaia Remirez koja je i scenaristica. Idejni začetnik za ovo ostvarenje je Ivan Zahinos. Produkciju filma realizirala je organizacija Medicus Mundi.

(Radio Sarajevo, Foto: Oficijelni vizual)