Skip to main content

SSP i APV: Konkurs za izbor direktora je prilika da se RTV vrati građanima

Info 13. феб 2023.
2 min čitanja

"SNS čini sve da potpuno uruši informativni potencijal RTV-a”

Stranka slobode i pavde (SSP) ocenila je danas da je konkurs za izbor budućeg generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine (RTV) prilika da se RTV vrati građanima i da prestane da bude “puki info-servis režima, što je bio slučaj od 2016. do sada”.

SSP je u saopštenju za javnost podsetio da RTV nema zakonski legalnog generalnog i programskog direktora od jula prošle godine, pa je konkurs za generalnog direktora RTV-a raspisan početkom februara prilika da se ovaj javni servis konačno vrati građanima.

“Konačno imamo priliku da RTV dobije rukovodstvo kome će profesionalno informisanje građana i transparentno poslovanje biti imperativ, a ne partijska poslušnost u službi očuvanja vlasti kao što je bio slučaj do sada”, naveo je funkcioner SSP-a Vladimir Vrsajkov u saopštenju za javnost.

Optužio je Srpsku naprednu stranku da čini sve da “potpuno uruši informativni potencijal RTV-a”.

“Naprednjaci do sada nisu pokazivali nameru da RTV vrate građanima i zato zahtevamo od Upravnog odbora RTV-a da konačno bude nezavisan organ i da prilikom izbora generalnog direktora sasluša i uvaži mišljenje reprezentativnih novinarskih udruženja Vojvodine i svih sindikata zastupljenih u RTV”, naveo je Vrsajkov.

Prema njegovim rečima, novca za opremanje nove zgrade RTV-a koja je izgrađena na mestu stare, koja je srušena u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, ponestalo je “baš u trenutku” kada je trebalo tehnički opremiti četiri studija i završiti preseljenje informativne i manjinskih redakcija.

Naveo je da se, nakon protesta zaposlenih i apela javnosti, u jesen 2022. godine “nekako našlo” 534 miliona dinara u budžetu Pokrajine za opremanje dva studija, pa se preseljenje televizijskih redakcija planira za jesen 2023, odnosno čak tri godine nakon useljenja uprave u novu zgradu.

Vrsajkov je rekao da Pokrajinskoj vladi “naravno nije smetalo” što se novac svih građana Vojvodine, gotovo 19.000 evra mesečno, već godinama daje za troškove zakupa prostorija RTV-a u zgradi Naftne industrije Srbije u Novom Sadu.

Prema njegovim  rečima, “dubioza” RTV-a se vidi i u finansijskim izveštajima iz 2021. godine, kada je iz budžeta Srbije RTV dobio 900 miliona dinara pomoći, dok je istovremeno prihod od marketinga bio zanemarljivih 70 milona dinara.

APV: RTV dovedena u katastrofalan položaj

Organizacija Akcija progresivne Vojvodine takođe je danas saopštila da je izbor generalnog direktora “tek prvi korak” ka rešenju “katastrofalnog položaja” u kojem se nalazi Radio-televizija Vojvodine (RTV).

“Gledanost je trenutno na nivou statističke greške, dugovi prema dobavljačima narasli su na oko trista miliona dinara, nedostaje neophodna oprema za rad, nova zgrada RTV-a još nije useljena sasvim, da ne govorimo o katastrofalnim kadrovskim rešenjima dosadašnje uprave”, navela je APV.

Dodali su da će novi direktor biti u obavezi da odgovornost za rad poveri najsposobnijem i najstručnijem kadru, a ne “partijskim poslušnicima”, kao što je trenutno slučaj.

Prema njihovim rečima, ako Vlada Srbije ne primeni zakon i omogući rad RTV-a pokrajinski javni medijski servis treba da se vrati u nadležnost Vlade i Skupštine Vojvodine, što je “najlogičnije i najbolje rešenje na duži rok”.

(Autonomija)