Skip to main content

Kreni – Promeni i SEOS: Ako ne bude zabrane istraživanja litijuma, sledi kampovanje

Vesti 03. феб 2022.
3 min čitanja

U centru Beograda sa protesta inicijative Kreni – Promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije zatraženo je da se trajno zabrani istraživanje i ekspolatacija bora i litijuma na teritoriji Srbije i poručeno da sledi, ukoliko to vlada ne uradi širenje i radikalizacija protesta.

Najavljeno je i da će, idućeg četvrtka, ukoliko vlada ne ispuni taj zahtev, biti organizovano veliko okupljanje sa kampovanjem, do njegovog ispunjavanja.

Predstavnik Kreni Promeni Savo Manojlović rekao da je ta organizacija usaglasila delovanje sa SEOS i da je osnovni zahtev „trajna zabrana ekspolatacije bora i litijuma na području Srbije“

„Ne mora vlast da sluša nas, ako je toliki problem, neka sluša nauku i struku“, rekao je Manojlović.

Ukazao je i na današnji apel 40 intelektualaca čiji stavovi su, kako je rekao isti kao stavovi Kreni – Promeni i SEOS-a.

Tražimo da se to desi pre izbora, ono što važi za Jadar, važiće i za Valjevo i za Srbiju, ono što važi za Rio Tinto, važiće za celu Srbiju“, rekao je on.

Optužio je vlast da želi da stvori „ekološke izbeglice“, te podsetio na tragična dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka.

„Postoji razlika između ljudi, postoji razlika između onih koji su tada izbeglicama prodavali flašicu vode po 15 maraka i onih koji su ih puštali u svoje vikendice i stanove kao što i sada postoji razlika između nas i njih „, rekao je Manojlović.

Najavio je da će protesti biti nastavljeni dok osnovni zahtev ne bude ispunjen i i da će, kako je rekao, širiti po celoj Srbiji.

Ponovio je da vlast nije želela da verifikaciju Narodnu inicijativu u parlamentu kao i da, kako je naveo, da garantuje bezbednost onima koji sakupljaju potpise.

Manojlović je rekao da će protesti biti nastavljeni i „u toku izborne kampanje“ i da će, kako je naveo „biti jasno objašnjavano građanima šta se i zašto traži“.

„Ako je Rio Tinto oteran, moraju tu odluku zakonski da sprovedu, u suprotnom može Rio Tinto da se vrati, ili na područje Jadra ili negde druge“, rekao je on.

Dodao je ono što sada važi za Jadar i Rio Tinto mora da važi za celu Srbiju i za sve ostale kompanije.

Manojlović je rekao da vlast može do prodaje „samo svoju dedovinu“ a da Srbija nije na prodaju.

„Ići ćemo da kraja, ovde ćemo u idući četvrtak imati kampovanje a širićemo proteste širom Srbije i u kampanji se neće izvući od ove teme“, rekao je on.

Predstavnik Ne damo Jadar Zlatko Kokanović je rekao da je vlada poništila Uredbu u vezi prostornog plana za Jadara „ali da Rio Tinto i dalje kupuje zemlju“.

Kokanović je rekao da po Jadru i dalje dolaze timovi nepoznatih ljudi i da uzimaju uzorke zemlje, te da time „samo pravociraju narod“.

„To nam sve smrdi na prevaru„, rekao je on.

Kokanović je naveo i da će, ukoliko vlada ne bude usvojila njihov zahtev, pozvati sve ekološke organizacije da u idući četvrtak dođu u Beogradu.

„Pozvaćemo ljude i da kampujemo ovde, sve dok vlada ne ispuni naš zahtev“, rekao je Kokanović.

Predstavnica SEOS-a Ljiljana Bralović je optužila vlast da huška građane jedne na druge, te naglasila da im to nikada ne može biti zaboravljeno.
Optužila je vlast i da se „dosetila da oduzme zemlju seljaku“ i da je „zatruje i da više nikada iz nje ne može ništa da nikne „.

„Spremaju da zatruju Jadar, da zatruju Pranjane, Valjevo, Bor, da zatruju Rekovac …ako nam zemlju zatruju to više nikada neće biti naše „, rekla je ona.

Navela je da je vlast „izdala 172 rešenja“ da se buši zemlja za rudnike, te dodala da za njeno selo postoje četiri dozvole.

„Ljudi, na Suvonorskoj gredi biće četiri rudnika, pa kada krenete na Zlatlibor neće biti Kablara, neće biti Ovčara, ni Suvobora … pojele ih mašine“, rekla je ona.

Istakla je da se svi moraju braniti od toga, te zapitala da li se zna kako će vodu piti Beograd a kakav će vazduh disati, ukoliko ne bude zabranjeno istraživanje bora i litijuma po celoj Srbiji.

Pozvala je sve građane Srbije da dođu idućeg četvrtka u Beograd.

Okupljeni su prvo bili ispred zgrade skupštine Srbije, preko puta predsedništva Srbije sa transparentima „Stop investitorima – spasimo prirodu“ i „Ne damo Jadar“ a potom su blokirali saobraćaj.

Po završeku obraćanja krenuli su, kako su najavili u šetnju do zgrade vlade Srbije.

(Beta, Foto: N1)