Skip to main content

Kraus: Manipulacija pojmom fašizam je dimna zavesa aktuelne vlasti

Aktuelno 06. dec 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus ocenio je danas da je manipulacija pojmom fašizam “dimna zavesa aktuelne vlasti” u Srbiji i dodao da se “olako dele etikete” u cilju potpunog vrednosnog obesmišljavanja svega što taj važan politički pojam predstavlja.

“Na delu je večito vraćanje fašizma, potpuno je jasno, po svim poznatim istorijskim parametrima, a i iz naše svakodnevne prakse, da aktuelni režim pruža obilje argumenata da bude kvalifikovan kao klizanje u fašizam”, rekao je Kraus za list Danas.

On je dodao i da je vlast građane, organizacije i opoziciju nazvala fašistima jer su, prema njihovim rečima, blokadama saobraćaja sprečavali slobodu kretanja, i istakao da se vlast koristi taktikom “napad je najbolja odbrana”.

“Odmah se prisetim ograničavanja slobode kretanja, fantomki, palica, oduzimanja telefona i bagera u Hercegovačkoj ulici. To je bio elokventan primer fašističkog ponašanja, a ‘kompletni idioti’ nikada nisu odgovarali“, naglasio je Kraus.

Predsednik Saveza antifašista Srbije istakao je da pripada organizaciji “koja nema bilo kakvih dilema u prepoznavanju fašističkih pojava u srpskom društvu”, kao i da su opasnost od takve fašizacije prepoznali pre 25 godina u vreme nacionalsocijalizma tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

“S obzirom da su danas na vlasti isti ljudi koji su devedesetih bili najbliži saradnici Miloševića, (predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava) Šešelja, (predsednice Jugoslovenske levice) Mire Marković, njima upravo spadaju maske kojima su se zadnjih godina pokušavali nekako da kamufliraju“, ocenio je Kraus.

(Beta, Foto: MC)