Skip to main content

Kostreš zabranio koaliciju LSV sa naprednjacima

Vojvodina 04. мар 2024.
< 1 min čitanja

"SNS je u potpunosti udaljila Srbiju od njenog evropskog puta"

Na predlog predsednika Lige socijalemokrata-Vojvođani Bojana Kostreša, Glavni odbor te partije doneo je odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.

Kako je ocenjeno u saopštenju, SNS je „u potpunosti udaljila Srbiju od njenog evropskog puta“ i ustanovila politički sistem koji više nalikuje „autoritarnim državama kakve su Rusija ili Belorusija“.

„Članovi Glavnog odbora LSV-Vojvođani usvojili su i dokument ‘Pravedni izbori – put ka demokratskoj Srbiji’ kojim se traži obezbeđivanje standarda za fer i slobodne izbore putem izmene izbornih propisa, ali i obezbeđivanja uslova za adekvatno sprovođenje propisa“, dodaje se.

Između ostalog, tim dokumentom predviđena je organizacija Srbije u pet izbornih jedinica, vremensko odvajanje lokalnih i pokrajinskih, parlamentarnih i predsedničkih izbora, formiranje komisije za sprovođenje verifikacije biračkih spiskova, kao i neophodnost obaveze da nosilac izborne liste mora biti kandidat na izborima.

LSV-Vojvođani će sa ovim dokumentom upoznati opozicione stranke, kako bi se zajedničkim snagama došlo do fer izbornih uslova, zaključuje se.

(Autonomija, foto: LSV)