Skip to main content

Kostreš: Vojvodini se mora vratiti njena imovina

Autonomija 09. авг 2008.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš naveo je danas da se, shodno Ustavu Srbije, Vojvodini mora vratiti njena imovina.
U saopštenju objavljenom na sajtu te stranke navodi se da u vojvođansku imovinu spada i Naftagas koji čini veći deo Naftne industrije Srbije, a o čijoj se prodaji, prema rečima Kostreša, i dalje licitira bez konsultovanja Vojvodine.
Sva nalazišta nafte i gasa, obe rafinerije nafte, u Novom Sadu i Pančevu, kao i 90 odsto zaposlenih u NIS-u, na teritoriji su Vojvodine, naveo je funkcioner LSV.
Dodao je da se, ipak, u Srbiji i dalje bez učešća i uticaja Vojvođana i pokrajinskih organa, odlučuje o otuđivanju najvitalnijeg rudnog bogatstva.
„NIS ne sme i ne može biti prodat, a da Vojvodina i njeni građani ne budu obeštećeni. Naglašavam da nismo protiv energetskog sporazuma sa Rusijom, nemamo ništa protiv da Južni tok dođe u Srbiju, čak smatramo da je to za državu korisno, ali te ekonomske aranžmane ne treba da plaćaju Vojvođani“, ocenio je Kostreš.
Prema njegovim rečima, mora se tačno znati kako će Vojvodina biti obeštećena, kojim tempom će joj stizati novac od privatizacije NIS-a, ko će preuzeti brigu o 17.000 zaposlenih i ko će voditi računa o ekološkim standardima na bušotinama i u rafinerijama.
Poslanici LSV će u narednom periodu sprovesti jaku inicijativu u parlamentima Srbije i Vojvodine, navodi se na sajtu stranke.
„Pokušaćemo da na svaki način sprečimo scenario da se tri meseca pre vraćanja najvrednija imovina Vojvodine proda u bescenje. Takođe, poslanici LSV će u narednom periodu insistirati i da se dosadašnja simbolična rudna renta od tri odsto poveća bar na 70 odsto“, kazao je zamenik predsednika LSV.
Kostreš je ocenio da ugovarana prodaja NIS-a za 450 miliona dolara, pri čemu će profit te kompanije samo 2008. godine biti oko 400 miliona evra, „ostavlja prostor za duboku sumnju u dobre namere Koštuničinih ministara koji su u prethodnoj vladi insistirali da se sporazum sa Gaspromom što pre zaključi“.

(Beta)