Skip to main content

LSV: Utvrditi da je NIS imovina Vojvodine

Autonomija 10. авг 2008.
< 1 min čitanja

lsv.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražiće na narednoj sednici Skupštine Vojvodine da se na osnovu Ustava Srbije utvrdi da je Naftna industrija Srbije (NIS) imovina Vojvodine, saopštila je danas Informativna služba LSV.
Kako se navodi, to znači da se u procesu eventualne privatizacije NIS-a, Vojvodini mora obezbediti pravično obeštećenje, jer je celokupan kapital Naftagasa, kao najvrednijeg dela NIS-a, stvoren ulaganjem Vojvodine i kreditima koje je ona uzimala i otplaćivala.
„Sva nalazišta nafte i gasa, obe rafinerije nafte, u Novom Sadu i Pančevu, kao i 90 odsto zaposlenih u NIS-u nalaze se na teritoriji Vojvodine. Stoga je nedopustiva prodaja NIS-a bez konsultacija sa predstavnicima vojvođanskih institucija“, ocenila je LSV.
Ta stranka će insistirati i da se visina rudne rente poveća sa dosadašnjih tri odsto na 70 odsto, jer bi se na taj način „ublažila nova pljačka Vojvodine, odnosno njenih rudnih resursa“.
Rudna renta je prihod od Fonda za korišćenje dobara od opšteg interesa za proizvodnju električne energije, nafte i gasa i namenjena je za sanaciju šteta nastalih eksploatacijom rudnog bogatstva.
Kako se navodi, rudna renta trenutno puni 40 odsto budžeta Kanjiže, 30 procenata budžeta Srbobrana, 20 odsto budžeta Kikinde i nešto manje od 10 procenata budžeta Zrenjanina.
„Te opštine su novac od rente uglavnom koristile za saniranje nastalih šteta i unapređenje životne sredine, kao i infrastrukture. Navedenim povećanjem rudne rente te opštine bi došle do značajno većih finansijskih sredstava koja bi mogle da iskoriste u sopstvenom razvoju“, saopštila je LSV.

(Beta)