Skip to main content

Kostreš: Vojvodina treba da dobije obeštećenje

Autonomija 23. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je večeras da bi Vojvodina trebalo da dobije obeštećenje ako Naftna industrija Srbije bude prodata za 400 miliona evra. „Nigde ne možete za 400 miliona evra kupiti to što su Rusi kupili“, rekao je Kostreš televiziji B92 i ocenio da bi Vojvodina od prodaje NIS-a po toj ceni imala direktnu štetu. Kostreš je dodao i da LSV nije protiv saradnje sa Rusijom i energetskog sporazuma, ali da je protiv toga da NIS bude prodat za 400 miliona evra. On je rekao da „sigurno nije interes“ Vojvodine da NIS bude prodat za 400 miliona ako je njegova cena 2,2 milijarde evra, jer 55 odsto tog novca, kako je naveo, treba da pripadne Vojvodini.
Prema Kostrešu, pokrajinska administracija treba da stavi do znanja republičkoj vlasti šta je interes Vojvodine i da se za njega bori. On je objasnio da LSV želi da „zaštiti interese građana Vojvodine i da što više novca ostane u Vojvodini, a da na taj način ne ugrozi interese Srbije“.
Govoreći o predlogu statuta Vojvodine, Kostreš je rekao da Vojvodina njime dobija „maksimalne nadležnosti“ u skladu sa Ustavom, ali da taj statut ne rešava sve probleme jer je, kako je naveo, Ustav loš. On je naveo i da bi nakon usvajanja statuta Vojvodine prvi sledeći korak trebalo da bude promena Ustava, jer bez toga, kako je naveo, Srbija ne može ući u Evropsku uniju.

(Beta)