Skip to main content

NUNS i NDNV osudili pretnje Ljiljani Stupar

Autonomija 23. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju anonimne pretnje upućene dopisnici agencije Beta iz Zrenjanina Ljiljani Stupar i traže od policije da hitno reaguje i otkrije ko ih je uputio. „Pretnje upućene našoj koleginici imaju dodatnu dimenziju bestidnosti i surovosti, jer je izvršilac ovog krivičnog dela telefonom pretio novinarki da će ugroziti život njene kćerke“, navodi se u saopštenju za javnost.
NUNS i NDNV upozorili su javnost i državne organe da su pretnje novinarima u Srbiji postale skoro uobičajena stvar, a da vinovnici tih pretnji u ogromnom broju slučajeva nisu otkriveni. „U državi u kojoj se novinarima i medijima mogu nekažnjeno upućivati surove pretnje, ugroženi su osnovni principi slobode izražavanja“, piše u saopštenju.
Nepoznati muškarac uputio je ozbiljne pretnje dopisnici Bete iz Zrenjanina Ljiljani Stupar povodom njenog izveštavanja.
LJiljana Stupar prijavila je zrenjaninskoj policiji da joj je nepoznati muškarac u ponedeljak uveče pretio rečima da „ima fotografiju“ njene kćerke i da zbog toga „ne treba ponovo da gura nos u stvari gde joj nije mesto“. Poziv je upućen sa broja mobilnog telefona sa mreže 065, o čemu je Ljiljana Stupar takođe obavestila policiju.
Ljiljana Stupar je i prošle godine dobijala telefonske pretnje, povodom tekstova o spornim privatizacijama, koje je objavljivala u lokalnoj štampi. Tada ju je, takođe nepoznati muškarac, upozoravao da „zna gde joj kćerka ide u školu“ i da prestane sa objavljivanjem tekstova kojima „nekome kvari posao“.

(Beta)