Skip to main content

Kostreš: Vojvodina nije bankomat

Info 26. feb 2008.
< 1 min čitanja

Vojvodina se ne sme posmatrati samo kao bankomat iz kojeg se odnosi novac, već kao deo Srbije u kojem građani imaju pravo da raspolažu svojom imovinom, rekao je juče Bojan Kostreš, predsednik Skupštine AP Vojvodine, i podsetio premijera Koštunicu da pored autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, Srbija ima ustavom definisanu još jednu autonomnu pokrajinu – Vojvodinu, te da je važno da premijer shvati kako je ona sastavni deo Srbije i da njeni građani imaju jednaka prava kao i svi ostali.
– Putarina je pre nekoliko dana ponovo poskupela za 18 odsto i samo na osnovu ovog poskupljenja koncesionar će u narednih 25 godina na autoputu Horgoš – Beograd uzeti dodatnih 95 miliona evra od građana Vojvodine. Skupština Vojvodine i pokrajinska administracija već su više puta rekli da je to posao koji je štetan za građane i da zbog toga Vojvodina mora biti obeštećena, kao što je to pre nekoliko meseci i obećao potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Ja ga javno podsećam na to i pitam kada će to i na koji način biti? Podsećam, rekao je Kostreš, da je Vojvodina tražila banatsku magistralu i obilaznicu oko Fruške gore kao adekvatnu nadoknadu.
Kostreš je naveo i da je „prodaja Naftne industrije Srbije je u stvari prodaja Naftne industrije Vojvodine. Sva naša nalazišta nafte i gasa nalaze se na teritoriji Vojvodine i to će se prodati za 400 miliona evra, što je suma koja odgovara vrednosti nafte i gasa koje se za godinu dana izvuku iz vojvođanske zemlje“ .
– Ja ću ova pitanja postavljati i dalje, a ako se na njih Vlada Srbije i dalje ne bude osvrtala naći ću način da pozovem Vojvođane da mi se pridruže u traženju naših prava i zaštiti naših interesa i imovine, rekao je Bojan Kostreš.