Skip to main content

BOJAN PAJTIĆ: Nećemo dozvoliti da bilo ko plaši i svađa Vojvođane

Intervju 27. feb 2008.
4 min čitanja

bojan-pajtic.jpg Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, koji je i potpredsednik Demokratske stranke, optužio je čelnike Srpske radikalne stranke da najavama premeštanja krize s Kosova u Vojvodinu pokušavaju da zaplaše većinski srpski narod i da izazovu rast međuetničkih tenzija u Pokrajini. U intevjuu za „Dnevnik“ Pajtić je rekao da DS i druge stranke evropske orijentacije neće dozvoliti da „neko svađa Vojvođane“. On je napomenuo i da je ogromna većina građana APV na predsedničkim izborima izabrala evropski put, te poručio da ih DS neće razočarati.

– Pokušaji radikala da među građanima Vojvodine različitih nacionalnosti izazovu podozrenje pričama da će većina u Pokrajini postati manjina i da će se u Vojvodini dešavati isto što i na Kosovu idu u pravcu plašenja srpskog naroda u Vojvodini, i da se, s druge strane, izazove nepoverenje između različitih nacionalnih zajednica. Mi nećemo dozvoliti da bilo ko Vojvođane svađa i plaši! Građani Vojvodine su vrlo jasno na predsedničkim izborima rekli da žele proevropsku politiku i da je većina za politiku koju oličava Boris Tadić. I mi ćemo i na predstojećim pokrajinskim i lokalnim izborima potvrditi da radikali i radikalizam u Vojvodini nemaju šta da traže! – istakao je Pajtić.

Zbog čega je EU trenutno u drugom planu, iako su mnogi pobedu Borisa Tadića na predsedničkim izborima videli kao garanciju za nastavak evrointegracija?
– DS nije mogao da ostane nem zbog kosovske krize jer je Srbiji naneta velika nepravda pojedinčanim priznanjima jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, čime je zaista prekršeno međunarodno pravo. I naš stav je da nijedna država ne može da se odriče svoje teritorije. Ali, da bismo bolje mogli da štitimo svoj suverenitet i ekonomski jačali, odnosno da bismo uopšte imali budućnost, moramo biti deo Evropske unije. I tu nema nikave dileme za DS. Kosovo i Evropa po našem uverenju ne isključuju jedno drugo. To znači da Demokratska stranka apsolutno neće odustati od evropskog puta, Demokratska stranka će Srbiju uvesti u Evropsku uniju. Svi su svesni toga da boljeg života nema bez stranih investicija, a više od 95 odsto stranih investicija u Vojvodinu dolaze iz Zapadne Evrope. Nema budućnosti za ovu zemlju ako ne postane članica EU. Zato bih obrnuo tezu po kojoj mi ne treba da idemo u EU jer su neke njene članice priznale nezavisnost Kosova. Znači li to da, po toj logici, treba da izađemo i iz UN-a, iz Saveta bezbednosti, ili iz OEBS-a i svih međunarodnih organizacija u kojima će neko priznati nezavisnost Kosova? Šta u tom slučaju to govori o našem odnosu prema zemljama koje to ne priznaju? Mi ulazak u EU dugujemo upravo tim zemljama: Rumuniji, Slovačkoj, Grčkoj, Kipru, Bugarskoj, Španiji… Odustanak Srbije od evropskog puta bio bi uvreda upravo tih zemalja koje nas trenutno snažno podržavaju.

Kolika je ipak odgovornost DS-a zbog prolongiranja procesa evrointegracija, odnosno, konretno, odlaganja potpisivanja SSP-a, i možete li u tom pogledu da utičete na koalicione partnere iz DSS-a koji se protive nastavku tog procesa?
– Kad je reč o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, tu je stav DS-a jasan. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je ovlašćen da ga potpiše i kad nam EU ponudi taj sporazum, on će biti potpisan. Tu za nas nema dileme. Od DS-a se s pravom očekuje da bude perjanica evropske politike u Srbiji i on će to i biti, ali je važno da nam Brisel ponudi taj sporazum da bismo uopšte bili u prilici da ga potpišemo. Jer, ipak nije sve do Srbije. Na EU je da učini korak i da nam ponudi SSP na potpisivanje, a ja verujem da će se to desiti u narednim nedeljama. Svakako mora da se radi i na Kosovu i na Evropi. Međutim, proglašenje nezavisnosti desilo se pre nekoliko dana i moramo da reagujemo na to, i da svetu stavimo do znanja da nam nije svejedno što nam se oduzima deo teritorije. I nije tačno ni da treba da se odreknemo Kosova zbog EU, niti je tačno da zbog Kosova treba da se odreknemo Evropske unije.

Znači li to da će SSP biti potipisan i po cenu mogućeg pada Vlade, što u tom slučaju ne bi bilo nerealno s obzirom na poznate stavove DSS-a?
– Za DS evropski put nema alternativu. Vlada je već ovlastila Đelića da potpiše SSP i on će to učiniti. Ne bih da spekulišem o tome da li bi se neke stranke usudile da takav čin naknadno poništavaju u Skupštini, jer bi to dovelo u pitanje ne samo sudbinu Vlade već bi imalo mnogo ozbiljnije posledice po našu državu.

Može li se u tom svetlu očekivati da će odnos prema EU biti ključna tema i predstojeće kampanje za pokrajinske i lokalne izbore?
– Iako je to pitanje spoljne politike zemlje, svakako da lokalni i pokrajinski izbori ne mogu ostati imuni na tu temu koja se odnosi na sudbinu zemlje. I sigurno je da će proces evropskih integracija biti jedna od najvažnijih tema na ovim izborima. Ali, ne očekujem da će biti neizvesnosti oko ishoda izbora kad je reč o odnosu snaga između evropske i antievropske opcije. Ogromna razlika u glasovima između Borisa Tadića i Tomislava Nikolića pokazala je da je velika većina građana Vojvodine za evropske integracije. Zato sam ubeđen u to da će stranke proevropske orijentacije bez problema i nakon ovih pokrajinskih izbora formirati većinu u Skupštini AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu nakon lokalnih izbora.

Izlazi li DS na pokrajinske izbore samostalno, ili razmišljate i o koalicijama i s kim?
– Još uvek nismo doneli konačnu odluku, ali moguća je i jedna i druga opcija. Naime, nije isključeno da za pokrajinske izbore napravimo i predizborni i postizborni dogovor sa strankama koje su u prvom krugu podržale našeg predsedničkog kandidata. U tom pogledu, bilo je reči o mogućnosti koalicionog nastupa s G17 plus, te s nekim manjinskim organizacijama. Uz to, na listi DS-a naći će se i predstavnici svih nacionalnih zajednica iz Vojvodine, za koje će biti obezbeđen određeni broj mandata.

Radikali nikad neće biti većina u Vojvodini

Da li će predstojeća kampanja biti pod većim tenzijama, kako zbog dešavanja s Kosovom, tako i zbog pomenute retorike iz SRS-a?
– Ta radikalska teza kako bi većina mogla postati manjina jeste pokušaj izazivanja tenzija između pripadnika različitih nacionalnih zajednica u Vojvodini. Ali, mi im to nećemo dozvoliti. Videli smo kako su radikali prošli na prethodnim pokrajinskim i predsedničkim izborima u Vojvodini. Podrška radikalima u Vojvodini je manje-više bacanje glasa, jer SRS ovde ne može imati većinu niti može da nađe partnere za politiku koja je antievropska i izolacionistička. Oni pokušavaju da vrate točak istorije unazad. Mogu oni da pokušaju da stvaraju tenziju i prizivaju đavola tamo gde ga nema, ali u Vojvodini nikad neće dobiti većinsku podršku.

Branka Dragović-Savić, Dnevnik