Skip to main content

Kostreš o prodaji NIS-a „Gaspromu“

Info 23. јан 2008.
2 min čitanja

– Ako ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom „Gaspromu“ bude u suprotnosti s interesima građana Vojvodine, učinićemo sve da se takav ugovor raskine – rekao je juče, na vanrednoj konferencije za novinare, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš. On je, uz primetnu rezigniranost, dodao da je to krajnja mogućnost, jer niko ne osporava potrebu energetske saradnje, već samo način na koji se do nje pokušava doći.
Zato je od predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice zatražen hitan prijem na kome bi se razjasnila suština sporazuma i njegovi najvažniji detalji. Ne shvatamo, naglasio je Kostreš, kakva je to demokratija u kojoj se građani o velikim ugovorima obaveštavaju tek kada se ti ugovori sklope. Tako je bilo s koncesijom za autoput Horgoš–Požega, to se ponavlja i sada s energetskim aranžmanom s Rusima.
Od građana Vojvodine se ne mogu kriti detalji tog ugovora, zaključio je predsednik Pokrajinske skupštine. Vojvođani su najzainteresovaniji za budućnost NIS-a, jer se 92 odsto potencijala nacionalne naftne kompanije nalazi u Pokrajini. Kada je početkom devedesetih „Naftagas“ uguran u NIS, obećavano nam je da se stvara moderna svetska kompanija, a na kraju smo benzin kupovali na ulici. Sva nalazišta nafte i gasa u Srbiji locirana su u Vojvodini. Od 1955. do 2007. s vojvođanskih naftnih polja izvađeno je 40 miliona tona petroleja. Proizvodni rekord napravljen je 1987. godine, kada je ispumpano 900.000 tona, i tada je Vojvodina vlastitom proizvodnjom pokrivala 95 odsto svojih potreba.
– Sada nam se, doduše nezvanično, predočava da je „Gasprom“ spreman da plati 400 miliona evra za NIS i da namerava da uloži još pola milijarde u modernizaciju naftne kompanije – rekao je Bojan Kostreš. – Moramo imati u vidu da je sadašnja godišnja proizvodnja 650.000 tona nafte, ili oko četiri miliona barela, pomnožimo to s cenom barela i shvatićemo da nam Rusi nude onoliko koliko za godinu i po mogu da izvuku iz naših nalazišta. S druge strane, ovogodišnji profit NIS-a je 115 miliona evra. Proizlazi da se kupovina može pokriti četvorogodišnjim profitom naše naftne kompanije? Tako se ne radi!
Na pitanje da li je moguće raskinuti potpisan međudržavni ugovor, i kako, predsednik Skupštine Vojvodine je odgovorio da on nije pravnik, ali da svakako postoji odgovarajuća pravna procedura. Dodao je da su se vojvođanske vlasti, povodom koncesije za autoput Horgoš–Požega, već obraćale zainteresovanih kompanijama i evropskim institucijama i da to nije ostalo bez efekta. On je dodao da ne sumnja u to da slično razmišljaju i nadležni u Izvršnom veću Vojvodine, jer se puna saglasnost već dokazala na pitanju gradnje autoputa od Horgoša do Požege.

(Dnevnik)