Skip to main content

Rasvetljeno podmetanje požara u pekari Violeta

Info 23. јан 2008.
< 1 min čitanja

Novosadska policija podnela je krivične prijave protiv osumnjičenih koji su prošle godine
podmetnuli požar u jednu pekaru i sve to snimili kamerom, saopšteno je danas.
Rudolf R. (20), Holik N. (21) i maloletni M.M. (17) svi iz Novog Sad su u noći između 2. i 3. septembra razbili bezbol palicom izlog pekare, polili unutrašnjost benzinom i ubacili zapaljenu baklju, navodi se u saopštenju policije.
Kako se navodi, na to ih je podstrekivao Jovan Š. (28) iz Novog Sada koji je angažovao i Bojana J. (26) da kamerom snimi paljenje pekare, a čiji snimak je polovinom januara ove godine objavljen na internet sajtu www.youtube.com.
Na tom sajtu postavljen je snimak pod nazivom „Šiptari lete u nebo“, potpisan sa „Oslobodioci – omladina lojalna pravoslavlju“, na kojem se jasno vidi paljenje pekare „Violeta“, u blizini Novosadskog sajma.
Snimak urađen amaterskom kamerom počinje tekstom: „Reci svima ko si, ne stidi se svoje vere i budi ponosan sin pravoslavlja!“
Uz himnu „Bože pravde“ snimak pokazuje tri maskirane osobe koje prelaze kolovoz i idu ka pekari „Violeta“, dok ih neko snima kroz granje na trotoaru s druge strane ulice.
Vlasnik pekare „Violeta“ je Binaj Vebi, a u požaru nije bilo povređenih jer pekara u tom trenutku nije radila.
Policija je protiv Jovana Š. i Bojana J. podnela krivične prijave zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, dok je protiv ostalih počinilaca podneta krivična prijava zbog izazivanja opšte opasnosti.

(Beta)