Skip to main content

Kostreš: LSV ne zna kakav je predlog usvojila Vlada Srbije

Autonomija 06. дец 2008.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je večeras da ta stranka nema predstavnika u Vladi Srbije, „pa ni ne zna šta se nalazi u predlogu zakona o budžetu koji je Vlada danas usvojila“.
„Kada predlog uđe u proceduru u Skupštini Srbije bićemo u prilici da damo preciznu analizu i jasan stav o budžetu za narednu godinu“, rekao je Kostreš agenciji Beta i dodao da će LSV insistirati na zaštiti interesa Vojvodine.
Prema njegovim rečima, sada je pravi trenutak da Izvršno veće Vojvodine, pokrajinska administracija i svi republički poslanici iz Vojvodine, bez obzira na partijsku pripadnost, „pokažu da li su za njih važniji interesi regiona koji predstavljaju ili partijska disciplina“.
„LSV smatra da, bez obzira na to što smo bojkotovali usvajanje Ustava Srbije, minimum sedam odsto budžeta Srbije treba da pripadne Vojvodini i da se ispod toga ne sme ići“, rekao je Kostreš.
On je ponovio da LSV ne prihvata predlog da se umanjena sredstva u budžetu Vojvodine nadomeste tako što će pokrajini, umesto 55 odsto, pripasti 90 odsto sredstava od prodaje Nafte industrije Srbije (NIS).
„NIS može da se proda, ali samo po ceni od 2,2 milijardi evra, kolika je procenjena vrednost kompanije. To kažem iz prostog razloga što 55 odsto vrednosti iznosi 1,21 milijardu evra, a 90 odsto ponuđene cene od 400 miliona evra iznosi 360 miliona“, rekao je Kostreš.
On je upozorio „da nikakva zamena teza ne može da nadomesti činjenicu da će Vojvodina, ako bude prihvaćena ideja Vlade Srbije, izgubiti 800 miliona evra, što predstavlja vrednosni koeficijent od oko 150.000 radnih mesta“.
„Ako dozvolimo da novac ode iz Vojvodine, sprečićemo da dve trećine nezaposlenih osoba u Vojvodini reši svoju i egzistenciju svojih porodica“, rekao je Kostreš.

(Beta)