Skip to main content

Kosovski ministar odbrane: Kosovo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a

Jugoslavija 24. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Ovo je veliki korak napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona"

Ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci (Maqedonci) pozdravio je danas odluku Parlamentarne skupštine NATO-a da Kosovo dobije status pridruženog člana te skupštine i ocenio da je to veliki korak za bezbednost Kosova i regiona.

„Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO odlučio je danas da unapredi skupštinu Kosova od parlamentarnog posmatrača za pridruženog člana. Ovo je veliki korak napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona“, napisao je on na platformi Iks.

On je na 25 godišnjicu od početka NATO napada napisao da ova godišnjica predstavlja „novo poglavlje unapređenje statusa Kosova u severnoatlanskoj alijansi“.

Ministar je naveo da intervencija NATO-a od 24. marta 1999. godine bio jedini oblik koji je mogao da okonča etničko čišćenje Kosova, zaustavi ubijanje dece, žena, muškaraca i staraca, sistematsko nasilje, progone, paljenja i prisilno proterivanja stanovnika Kosova od strane vojnih i policijskih snaga bivše SRJ.

„Stoga je 24. mart usklađivanje ne samo sa narodom Kosova već i slaganje sa pravom stranom ljudske istorije kao akcija podrške vrednostima zapadne civilizacije, mira, slobode i demokratije“, rekao je Maćedonci.

Prema njegovim rečima, dok se danas NATO bombardovanja sećamo kao „najpravednije akcije ovog moćnog vojnog saveza, srpska država nastavlja da krivi NATO i opravdava Miloševićeve genocidne akcije“.

„To mnogo govori o istom mentalitetu koji i dalje postoji među vladarima Srbije“, dodao je on.

(Beta, foto: dpa)